Tuesday, August 5, 2014

Musim buah ke

Assalamualaikum
 
Sekarang ni musim buah ye ?? banyak gerai-gerai buah kat tepi jalan aku nampak semasa dalam perjalanan balik ke KK hari tu. Aku pun ambik kesempatan lah singgah kat gerai buah tu cuci mata sambil beli mana yang berkenan.
 
 
Buah Tarap......feveret orang Sabah.
 

Buah Rambutan. Cantik dorang gantung camni. Menarik tu yang ambik gambar.
 

Ni semua orang pun tahu.....raja buah gitu.
 
 
Buah masam-masam manis......Buah Beluno orang Sabah panggil....di semenanjung namanya Buah Binjai adik beradik si Buah Kemang.
 

Yang ni takda jual kat gerai tu sebenarnya. Ni kami singgah beraya kat rumah kawan hubby dan dorang tunjukkan buah ni. Dorang kata boleh makan. Caranya direbus dan makan biji yang ada dalam buah ni. Kata dorang rasa dia lemak-lemak manis. emmmm tak tahu apa dah nama buah ni, lupa dah dorang sebut hari tu.
 
 
 
 

14 comments:

  1. ya..musim buah sekarang nie kak mia..:)
    selamat hr raya ..:)

    ReplyDelete
  2. Buah tarap tu macam buah nangka atau memang org Sabah panggil nangka tarap? eh.. kakak ni tak tahulah Mia. Tapi kalau lain buah tarap ni isi dia macam mana?

    Buah yg last tu pun kakak tak pernah jumpa tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah tarap ni memang adik beradik dengan buah nangka, cempedak kak ... baunya klu masak mmg harum ...isinya putih sebiji2 kecil rasa masam2 manis .... :)

      Delete
  3. 1st time tgk buah tarap tu..

    salam aidilfitri
    maaf zahir n batin dari lya ;-)

    ReplyDelete
  4. Yang paling last tu mmg tak pernah nampak seumur hidup Mia...apa ke benda namanya tu yek....Hish kalau nak kena masak baru nak makan nampaknya mmg tak akan makan seumur hidup tu Mia hehe

    ReplyDelete
  5. Aku tau buah tarap tu dari majalah gila gila masa kecik2 dulu.hahahaha.Walaupun digambarkan dlm bentuk komik...terasa sgt nak makan...tak ingat sapa kartunisnya tapi dia byk lukis pasal makanan Sabah

    ReplyDelete
  6. memang sekarang ni musim buah..banyak betul buah dijual sana- sini..puas makan buah..hihi

    ReplyDelete
  7. skrg mmg musim buah .. d kg datang beraya pn kna kc hidang buah jg .. knyang mkn buah .. hihi ... buah yg last tu kalau kmi, panggil buah pengelaban .. jarang jmpa tp sedap ,lbh kurng mcm avokado .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooo ya .....baru ingat. Buah pengelaban tu orang tua bilang ....hehe aku baru 1st time nmpk dan tau buah ni bah ...hehe

      Delete
  8. Lepas puasa ada musim buah memang serok juga. :-)

    ReplyDelete
  9. Buah tarap & buah yg last sekali tu, pertama kali saya tgk :)

    ReplyDelete
  10. buah tarap sekali tgk nak seakan2 buah cempedak, buah last sekali tu first time tgk dan cara mkn dia pun agak rumit...

    ReplyDelete
  11. tarap tatap tagap. bwahahaha. banyak jugak buah pelik2 kat sana tu kan.

    ReplyDelete
  12. buah yang last tu memang rare..klik iklan b.liv for sis..

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!