Monday, September 15, 2014

Mengidam D3S

Assalamualaikum

Sabtu hari tu, sedang kita orang santai-santai sekeluarga menonton cerita Man of Steel (Superman versi baru tu) di channel HBO Astro.....tetiba hubby suruh STOP !! ambik remote, reverse balik cite superman tu. Ingatkan dia terkejut sebab superman dah berpikiran dan kembali ke pangkal jalan, tak nak dah pakai seluar kecik kat luar. Rupa-rupanya yang ni dia sibuk kan. 



Kamera rupanya......ingatkan apa tadi. Kan dah jadi cerita blog isteri mu ini. Sapa suruh gabra semacam jak...kihkihkih


Hubby mengidam Nikon D3S rupanya. Bukan calang-calang apa yang diidamkan oleh hubby aku ni. Harga boleh jadikan deposit beli kereta baru. 

Harga body saja dah RM 16,888/-, belum masuk lense lagi. Lense yang ori pun dah mencecah ribuan ringgit. Fix Lense dalam RM 1,000/- ke atas, manakala Zoom Lense pula dalam RM 6,000/- ke atas. So kalau pun nak beli kamera ni, kena budget dalam RM20k ke atas. Gullllpppp! telan air liur isteri mu ini hubby. Mahal bebenor. 

Sabar je lah hubby. Bila dah cukup duit nanti (setelah tolak segala perbelanjaan yang wajib itu kihkihkih) boleh lah diizinkan untuk meng up grade kan kamera yang sedia ada. Sekarang ni tengok gambarnya dan telan air liur je lah. :P

Source : Nikon Malaysia
Features Explained

ISO performance: ISO 12800 as standard, expandable to ISO equivalent of 102400 (Hi 3)
Nikon FX-format CMOS image sensor with 12.1 effective megapixels
Improved D-Movie function including High-Sensitivity Movie mode and flicker reduction function
Nikon’s Integrated Dust Reduction System including Image Sensor Cleaning function
Incorporates Nikon’s original EXPEED digital image processing
Active D-Lighting with bracketing for up to 5 frames
Picture Control: Standard, Vivid, Neutral and Monochrome (Landscape and Portrait can be downloaded from Nikon website)
Quick response with approx. 0.12 seconds start-up time and approx. 0.04 seconds shutter-release time lag
9-frames-per-second shooting rate in FX format, 11 fps in DX crop (CIPA Guidelines)
Nikon’s original Scene Recognition System, utilizing 1,005-pixel RGB sensor, for more accurate autofocus, auto exposure, i-TTL flash control and auto white balance
Multi-CAM 3500FX AF sensor module featuring 51 AF points
Viewfinder with approx. 100% frame coverage and approx. 0.7x magnification in FX format
Durable shutter unit proven by 300,000 cycles of testing on fully assembled camera
Intelligent power management that lets you shoot up to approx. 4,200 frames per charge (based on CIPA Standards)
Easy-to-access Live View modes with dedicated button
Quiet Shutter-release mode for nonintrusive shooting
High-definition (approx. 921k-dot), 170˚ viewing angle, 3-in. VGA LCD monitor with tempered glass

Source : Nikon Malaysia





Note : Ni dah tolong promote kamera ni, harap2 lah dapat free kamera dari Nikon.....kihkihkih




11 comments:

  1. NIKON DSLR memang one of the best cam... seriously... kata2 dari photographer terkenal Din Arshad dan juga Bustamam...

    ReplyDelete
  2. Masuk dlm vision board, hari2 berangan. Moga2 cpt la dpt kamera idaman ni nnt....

    ReplyDelete
  3. Perghhhh... kalau melihatkan harganya memang nik gigit jari jelah.

    ReplyDelete
  4. kalau beli dan kemudiannya mendatangkan hasil, haruslah tu... hehe... akak serik dah. dulu beli video cam Sony sampai skrg terperap.

    ReplyDelete
  5. jom la kita menelan air liur bersama2..heheh..mahal benor...

    ReplyDelete
  6. teringat my dad pon tetiba terrrrminat ngan dslr...camana ntahhh

    ReplyDelete
  7. Tgk harga pun dah nak pengsan...
    Tapi minat punya pasal, kena la menabung sikit demi sikit....
    Insya Allah semoga dapat memiliki idaman hati ni ni masa hadapan....

    ReplyDelete
  8. wahhh memgidam.kamera..pgsan tgk harga

    ReplyDelete
  9. ok la kamera, kalau mengidam nk bini lagi 1 mmg bikin perang la ! hehe

    ReplyDelete
  10. Dah namanya pun Photographer professional...haruslah minat dengan gadget gadget gitu.....hehe Tapi yelah mahal yek.....nak tengok gambo pun seram tau, belum kena beli lagi hehe....

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!