Wednesday, September 10, 2014

Selamat ber UPSR Harry Porter!

Assalamualaikum

Hari ni dah masuk hari ke 2 budak darjah 6 menduduki UPSR. 
Anak aku ? Si Shumi ada 4 tahun lagi dia nak duduk exam ni tapi tak tahu masa dia nanti masih adakah peperiksaan UPSR ni...huhu

Yang sedang ambik exam anak kakak ku yang bongsu tu...kita orang panggil dia Fizi. 
Anak ke2 aka yang bongsu dari 2 beradik. Dua2 pun lelaki. Yang si abang dah masuk Form 2. Dah bujang dah, tinggi melangit budak ni ..
Yang ambik exam ni rendah jak, pastu hitam manis, chubby2. Raut wajah sebijik macam muka kakakku. 

Semalam telefon kakak, macam mana dengan si Fizi... ok ke tidak, dapat jawab ke tidak ???
Katanya, Fizi cakap senang, boleh jawab. 
Kata kakak, dia tak harap keputusan yang meletup2 gitu....yang penting Fizi dah usaha, rajin pergi ke tuisyen dan dapat jawab soalan dah cukup baik.
Tunggu je lah keputusannya nanti.

Anak2 tak baik kalau kita tekan. Lebih baik biarkan dorang belajar cara sendiri tetapi dalam pada masa yang sama beri tunjuk ajar, beri/sediakan apa yang mereka perlukan, ajar mereka mengikut jadual dan pantau. :)


Buat harry porter kampung ni, semoga berjaya dalam UPSR!


16 comments:

  1. All the best Fizi, itu la akademik hanya salah satu dari cabang kejayaan, yang penting dah usaha kan.

    ReplyDelete
  2. gambar tu sgt ceria..
    all the best Fizi!

    ReplyDelete
  3. gambar hary potter tu sangat best! tak terfikir nak suruh budak2 pose macam tu :P

    ReplyDelete
  4. all the best kepada yang ambik UPSR...

    ReplyDelete
  5. wah, harry potter dah ambil UPSR.... good luck to him...

    ReplyDelete
  6. Budak2 sekarang bijak2..good luck Fizi..:)

    ReplyDelete
  7. Betul2.. x payah kasi tekan sgt budak2.. lagi ditekan, lagi x dpt tu...
    Hahaha... suka itu pic!

    ReplyDelete
  8. Good luck harry potter.. betul tu Mia.. apapun keputusan nya nti kita redha jak..sebab kita tau jgk anak2 sudah berusaha kan...

    ReplyDelete
  9. Gambar tu sgt menarik....anyway..gudluck fizi

    ReplyDelete
  10. Dah berusaha dgn tekun insyaallah....akan cemerlanglah resultnya...
    Tulah kata kena exam balikkan......kesiannya mereka kan Mia

    ReplyDelete
  11. cantik gambar ni...gud luck Fizi untuk paper Sains nanti..kesian dia

    ReplyDelete
  12. Good luck utk dia. Anak saudara aku pon UPSR. Pagi ni aku call. Stress katanya sebab kena jawab UPSR lagi gara2 soalan bocor. Kesian dorang kan.

    ReplyDelete
  13. Good Luck Harry Potter. .kesian bah bdk2 trpaksa ulang balik..tp ndak pa..mesti ada hikmah di sebalik nya kn Mia. ..
    Mia sioknya pic tu..suka tengok. .^^

    ReplyDelete
  14. cantiknyer gambo ni, sangat kreatif ;)

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!