Tuesday, October 21, 2014

MagneTrap for Engine

Assalamualaikum

Tajuk bukan main, orang putih lah kononnya. Ni nak share sikit tentang tips penjagaan engin keta kita. 

Korang biasa dengar ke tentang Magnet Trap ?? Bagi mereka khususnya kaum lelaki yang mementingkan penjagaan engin kereta tentu tahu benda ni kan.
Bagi kaum perempuan.....emmmm kebarangkalian untuk kenal benda ni mungkin 1/10 jak....yang selebihnya haram tak tahu. Cam aku ler tu.

Ni aku nak terangkan korang tentang kegunaan benda ni (walaupun sebenarnya aku tak berapa nak faham, ni hubby yang tolong explain kan, aku sekadar tulis jak..kihkihkih)

Magnet Trap kiranya berfungsi sebagai pemerangkap serbuk besi yang terhasil daripada geseran semasa engine sedang bergerak/berfungsi. Magnet Trap ni dipasang di 'badan' oil filter. Ianya akan menarik semua sisa2 besi daripada memenuhi lubang filter yang jika dibiarkan akan menyumbat lubang filter tersebut. Bila lubang filter dah tersumbat, pengaliran minyak menjadi tidak lancar yang menyebabkan engine kereta lembab, tak smooth masa kita drive gitu. 

Emmm korang faham ke ?? aku faham sikit-sikitlah tapi terus terang tak pernah pun jenguk oil filter dalam kereta tu ... hehe

Korang boleh beli benda ni di Pusat Servis Perodua yang berdekatan gitu. Harga dalam RM63.00 gitu, tapi kalau member Perodua, maknanya korang pelanggan tetap pusat servis Perodua dapat potongan diskaun sebanyak 15%. 











Note : Ini bukan post berbayar. Saja je kongsi-kongsi maklumat. So Perodua kena berterima kasih lah pada aku sebab tolong promotekan produk dorang....:P




8 comments:

  1. Hehehe mmg x tahu pun mia ;)
    Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  2. Betullah kakak kakak tergolong dlm 9/10 yg tak tahu itu Mia.
    Ada pasang atau tak dlm kereta kakak pun kakak tak tahu
    Nanti balik kakak tanya abang ye:)

    ReplyDelete
  3. 1st time dgr he3... kalau proton pon ada ke menda ni eyh?

    ReplyDelete
  4. Thanks for the info. 1st time dengar.

    ReplyDelete
  5. Tertanya2 gak apa sbnrnya magnet trap tu sbb pusat servis memandai je psg benda alah tu without inform customer. Tau2 masa byr bil mahal. Bila dah tau ni kira bagus gak la diorg psg...

    ReplyDelete
  6. bru je g servis td...tgk bil xpham parts yg die tukar..trus google..so ksimpulannye bgus gk la pasang magnet trap ni =)

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!