Thursday, December 31, 2015

Entri Penutup Tahun 2015

♡Assalamualaikum♡

Ok hari ni dah masuk 31 Disember. Hari terakhir kita berada di tahun 2015.
Walaupun blog dah hapak sejak 2 3 bulan ni. Pengunjung pun cam lalu2 tak singgah dah, aku tak nak ketinggalan post 1 entri di hari terakhir tahun ni.

Hari ni aku kerja setengah hari .. company memang dah declare half day setiap kali eve of new year. Maklumlah company orang putih. Aku lagi suka kalau kena bagi cuti free. :P

Sambut tahun baru kat mana?? Maaf aku tak pernah sambut pun. Aku bukan jenis orang yang sanggup sesak2 count down 10-1 sambil dongak tengok bunga api.

Minggu ni juga minggu terakhir cuti sekolah. Cerita cuti sekolah yang lalu? Banyak ceritanya tapi belum sempat nak kongsikan. Kita cerita nanti di bulan Jan. Hehe

Ok lah gambar yang aku tepek ni adalah gambar special gitu. Kiranya ni gambar limited edition ... jarang-jarang keluar. Khas untuk penutup entri akhir di tahun 2015.

♢Pasangan Manis2 Buah gitu .. suweet tak berapa nak suweet♢

SELAMAT TINGGAL 2015, SELAMAT DATANG 2016!

Selamat Tahun Baru Semua

Thursday, December 10, 2015

Jadi warga KL sekejap

♡Assalamualaikum♡

Selamat pagi warga KL ... gitu 
konon jadi sebahagian nadi KL sekejap. Berkampung di sini, di Bukit Bintang hingga hujung minggu ni.

Ke kursus kononnya ... sambung Annual Dinner jumaat ni ... sambung shopping sabtu ni ... hehe

Semalam touch down ja kat KLIA2 tu, naik teksi dan check in .. terus jjcm. 

♢cerita semalam .. meredah lautan manusia yang sedang menunggu salji palsu turun di Pavilion♢

Ok bai!





Tuesday, December 8, 2015

Beringgis Beach Resort Papar 2015

♡Assalamualaikum♡

2hb Dis 2015 | kitaorang sefamili check-in di Beringgis Beach Resort Papar. 
Actually dah berapa kali stay resort ni. Oklah kalau nak lari sekejap dari kesibukkan kota .. -ceh ayat-
Tempat ni kalau dari KK ambik masa dalam setengah jam kalau jalan clear tapi memandangkan hampir setiap hari jammed, so ambil masa lebih sejam untuk sampai ke sana. 

☆Aku booked Dinawan Room. Bilik yang agak besar dan ada tab mandi. Harga biasa dalam RM350 tapi hari tu ada promosi cuti sekolah, RM299 termasuk breakfast dan snack. Ada juga bilik superior yang murah sedikit tapi sengaja pilih yang ada tab mandi. Ye lah incase kalau hujan dan tak dapat mandi kolam bolehlah anak2 berkubang di tab mandi tu .. hehe☆

☆lepas check in jak, rehat2 kejap, anak2 dah bawa mandi kolam. Memang itu yang dorang inginkan bila aku cakap nak stay di Beringgis Resort. Kata dorang kolam dia best ada gelongsor2. Emm kolam kat resort ni oklah. Kecik je pun, cuma gelongsor tu saja yang menarik perhatian dorang. Gelongsor biasa je pun. Kalau misalnya ada tempat cam Sunway Lagoon di KK ni, mungkin sawan agaknya anak2 aku melihat .. hehe☆

☆Bagi sejam untuk dorang berkubang di kolam. Umi biasalah jadi pemantau. Aku rasa cam aku je seorang mak di sana .. yang lain just biarkan anak2 sendiri mandi manda di kolam tu. Ada yang sekecik Damia tapi maknya aku tak nampak pun. Emm dia konpiden kot anaknya memang terrer berenang. Aku memang fobia sikit. Tak berani tinggalkan Damia sorang2 di kolam tu☆

☆Tiada yang lebih menggembirakan ibu bapa selain dapat melihat kebahagian dan keriangan anak-anak. Dorang hepi, Umi dan Baba pun tumpang hepi☆

Kitaorang check out esoknya jam 12 tengahari. Sebelum balik rumah singgah kat 1Borneo dulu, bawa anak2 ke FunSquare. Kat tempat game2 tu. 
Selepas tu pegi makan dan balik ke rumah sebab esoknya kitaorang nak ke Pulau Labuan ..... 


Monday, December 7, 2015

Dah hujung tahun rupanya

♡Assalamualaikum♡

Okeh muncul2 dah hujung tahun rupanya. Bulan akhir tahun 2015. 
Azam tahun ni dah capai ke? -soalan klise gitu- aku ?? Jujur memang belum tercapai. Apa azam tu, biarlah rahsia ...

Bila dah semakin meningkat umur ni, blog pun agak sendu sedikit tapi belum lagi sampai ke tahap nak stop.
Bila ada kesempatan menulis, aku tulis. Kalau ada yang nak dikongsi, aku kongsikan di sini.

Minggu lalu aku ambik cuti 3 hari dari hari rabu tu. Cuti 5 hari tu aku manfaatkan sepenuhnya bersama hubby dan anak2. 
Maklumlah dorang kan sedang bercuti sekolah, aku pula dah apply awal2 cuti khas untuk bersama mereka.

Kitaorang tak pergi bercuti jauh pun .. sini2 juga bah kami jalan. 
Semalam di Beringgis Beach Resort, Papar dan semalam di Pulau Labuan. 
Nanti aku kongsikan di post seterusnya. 
5 hari tu memang padat aktiviti kami, penat tak usah cakap ... memang penat. Tapi kata orang penat yang sangat berbaloi. 

Minggu ni pula terpaksa berjauhan sekejap dengan anak2 dan hubby. 
Umi nak kerja ... ada course di kota metropolitan -KL- ikut hati malas nak pergi tapi dah namanya kerja. Huhu

Sebelum sambung kerja ni aku hadiahkan sekeping gambar yang menampakkan aku sangat tinggi hehe

♢Lokasi :Muzium Chimney, WP Labuan♢



Tuesday, November 24, 2015

Anak berjaya Ibu Bapa gembira

♡Assalamualaikum♡

Aku sama dengan mak bapa yang lain. Nak tengo anak2nya berjaya. Nak juga tengo dalam report card anak tu kalau boleh berderet A. Hanya A semata2, tak mo tengok abjad2 lain. -senyum sambil usap2 dagu-

Itu yang diinginkan. 
Tugas kita berikan pelajaran secukupnya, kelengkapan untuk belajar dan kasih sayang dan sikap ambil berat yang banyak agar anak2 terasa dirinya sangat penting dan dihargai.
Dan jangan lupa berdoa (^_^)

Jangan mengharapkan kejayaan yang cemerlang gemilang daripada anak2 walaupun itu yang kita impikan.
Kasihan anak2, kecik-kecik dah terbeban dengan impian kita. Semput anak2, pagi sekolah, sambung petang lagi sekolah, malam pula sambung belajar dengan mak bapa yang garang ya amat cam jeneral tentera. Hujung minggu sambung dengan tuisyen pula.
Tak salah pasang impian kat anak2 tapi kata orang ada caranya. 
Jangan tanya aku pula, aku sendiri sedang berusaha untuk menjadi ibu bapa yang terbaik untuk anak-anaknya.

Aku pun kalau boleh nak juga minta sedikit tips daripada para ibu bapa di luar sana yang anak2nya berjaya dengan cemerlang. 
Ada juga tanya mak bapa yang lain, rahsia kejayaan anak2 mereka. Rata2 mereka kata tak benarkan anak2 mereka menonton tv.
Kata mereka kebanyakkan rancangan tv sekarang mempunyai unsur2 yang kurang sihat dan kurang berfaedah.
emmm aku pun rasa gitu juga. Sekarang ni pun kami dah kurangkan waktu menonton tv untuk anak2.
Kalau nak menonton pun aku dan hubby jadi lembaga penapis dulu. hehe

Anak berjaya, kita gembira ... anak gagal, kita jangan pula putus asa ... kata orang cuba lagi dan lagi. Walau lambat hasilnya, kata orang jangan luntur semangat. Bak peribahasa, belakang parang kalau diasah, lama2 akan tajam juga. :D





:Tahniah untuk anak-anak kita semua:

dan

Selamat Bercuti Sekolah!!!








Tuesday, November 17, 2015

Disebalik foto itu

♡Assalamualaikum♡

|Disebalik foto itu| jeng jeng jeng
sangat misteri gitu, padahal nda lah berapa misteri pun. 
Ni saja ja mo cerita di sebalik foto-foto yang aku kongsikan di blog ni. 

Gambar biasa dan juga Gambar Makanan yang itu memang hasil snappan aku -sukahati ja buat perkataan sendiri-
Kalau dah gambar yang agak ceria, kreatif, punya latar belakang unik .. yang itu memang hasil karya tuan rumah, en hubby aku.

Hubby aku tetiba sangat menggilai kamera dan dunia fotografi sejak tahun 2011. Lahir ja Damia ke dunia, seminggu kemudian hubby beli kamera DSLR nya yang pertama, Nikon D7000. 
Aku tu mula2 tak setuju sebab harga benda tu bukan murah tetapi lama-kelamaan diamkan saja.
kata hubby dia minat sangat dengan benda tu.
Kira usia kamera tu sebaya Damia.

Start dari situ hubby belajar cara2 ambil gambar kemudian edit dan touch up gambar tu biar naik serinya.
Lens pula adalah dalam 2 3 jenis. Kata hubby lain lens, hasil gambar pun lain.
Hingga sekarang, dah masuk 4 tahun usia hobi hubby ni, dah berkeping2 gambar dihasilkan dan dikongsi di facebook dan juga blog ni. 

Selalu aku kongsikan hasil karyanya, entri ni aku kongsikan orang di sebalik foto2 tu.
Abaikan kecomelan perut dan kesihatan tubuh badan itu .. maklumlah bini jaga ... kihkihkih


:di tepian pantai:


:sawah padi yang menghijau:


:dari dalam kereta pun bolehlah:


:walau sekadar hobi, yang penting ada gaya bah orang Sabah bilang:



Monday, November 16, 2015

DIA dah tentukan rezeki kita

♡Assalamualaikum♡

Ini hanya pendapat dan pandangan aku saja ... tiada kaitan yang dengan hidup ataupun yang mati.

Baru-baru ni sibuk dalam facebook masing2 tegakkan pendapat .. alah korang mesti baca kan ibu yang jadi suri rumah vs ibu yang berkerjaya. 
Masing2 ni back up diri sendiri .. tak mo kalah. 
Pastu ada pula timbul mereka yang kerja sendiri aka berniaga vs mereka yang makan gaji dengan orang lain.

Macam2 pendapat aku baca samada dari facebook atau pun blog.
Aku memang hanya membaca sahaja tanpa komen apa2, itu pandangan dorang, kita kena hormat hak dorang.
Tapi kan aku tak berapa nak berkenan bila pandangan itu ada unsur2 memburukkan satu pihak tu lagi.
kalau dah ada unsur2 tu, bukan kata aku saja yang tak suka, yang lain pun sama kan.

Mungkin yang luahkan tu tak ada niat pun tapi kadang2 apa yang kita tulis ni tanpa kita sedar ada pihak lain yang akan terasa. 
Aku pun bila nak post ni pikir banyak kali tapi secara jujur tak ada niat nak bagi orang lain terasa. 
Hanya teguran dari hamba Allah yang hina, sama2 perbaiki diri. -fefeeling ustazah sekejap-

Korang ... tak kisah yang jadi suri rumah sepenuh masa, yang berniaga atau yang kerja makan gaji dengan orang lain. 
Jangan sibuk nak menangkan diri masing2 .. setiap apa yang berlaku pada kita dan setiap rezeki yang kita dapat, semuanya telah ditentukan olehNya.
Yang jadi suri rumah sepenuh masa, rezeki korang mungkin suami yang berpendapatan tinggi hingga mampu menyara korang sekeluarga. 
Yang berniaga atau yang makan gaji, mungkin banyak bezanya, dari segi masa, pendapatan .. tapi dah itu rezeki yang kita perolehi, harus bersyukur dan jangan cepat bongkak bila dah berjaya.
Terpulang kepada kita sendiri untuk cari peluang dan berusaha dan redha jika itu sahaja yang telah ditetapkan untuk kita.

Berniaga adalah satu sunnah dan salah satu sumber kekayaan. Siapa yang tidak mau ikut sunnah dan juga kekayaan melimpah ruah. Aku pun mahu, korang pun kan kan kan ...
Yang mempunyai perniagaan dan berjaya, tahniah! dan jangan lupa bersyukur.
Semua itu dariNya. Bila dah berada di puncak jangan sampai lupa mereka yang di bawah.
Aku ada terbaca di salah satu entri ni, >yang malas silalah kerja dengan orang lain yakni makan gaji<
Jangan gitu, rezeki masing2. Tak adil kita menilai orang tu malas ataupun rajin dari cara dia mendapatkan rezeki.
Bukan semua orang bernasib baik dapat berniaga sendiri, ada yang membanting tulang siang malam berkerja dengan orang makan gaji untuk mengubah nasib sendiri dan keluarga.
Sudah sedaya upaya berusaha dan berdoa, tetapi hanya dari situ rezeki yang dia ada, redha dan bersyukur.
Dia maha adil dan bijaksana telah menetapkan dari mana hambanya mendapatkan rezeki, ada yang menyara keluarga dengan menjadi perwira negara seperti polis, askar, bomba ... ada yang mencari rezeki dengan memberi tunjuk ajar dan ilmu kepada anak2 kita, -terima kasih cikgu, ustaz, ustazah-, ada yang mendapat sumber rezekinya dengan membantu orang sakit, doktor serta jururawatnya ... yang lain korang pikirlah sendiri.

Kita merancang hanya Tuhan menentukan. Masing2 dah ditentukan rezekinya, ada yang jadi boss untuk syarikatnya. Ada yang mendapat rezeki berkerja dengan korang.
Kalau dah semua jadi ketua, siapa pula yang akan jadi pekerjanya.
Korang yang berniaga dah tentu2 akan upah orang lain untuk menjadi pekerja.
Nampak tak hubung kait di situ, masing2 saling memerlukan.
Kalau pekerja korang tidak membanting tulang berkerja dengan korang, mana mungkin perniagaan korang akan maju.
Jarang sekali dengar peniaga yang tak mengupah pekerja, ya mungkin ada sedara mara yang membantu tetapi tetap makan gaji dengan korang kan.

Kesimpulannya, berusaha dan berdoa untuk mendapatkan rezeki buat kita dan keluarga sebanyak mungkin tak kisah secara berniaga atau makan gaji yang penting Halal.

Bukan nak salahkan sesiapa, tapi itulah ... kita termasuk aku sendiri hanya manusia biasa yang tidak akan lepas dari membuat kesalahan.
Termasuk entri ni, mungkin ada yang terasa, oleh itu mohon maaf dan ampun dipinta.


Nota : entri bukan ditujukan untuk sesiapa, hanya sekadar pandangan biasa yang mungkin ada kekurangannya.

Nota : Salam isnin dan selamat berkerja !






Friday, November 13, 2015

Memori ubi rebus

Assalamualaikum

Cuti hari tu kan aku dah bagitahu, duduk rumah .. makan tidur je aktiviti kami anak beranak. Nak2 lagi hujan sepanjang masa mulalah perut berkeroncong 24 jam. 
Lepas makan tu, makan ni pula, lepas ni makan tu pula dan begitulah seterusnya.

Aku pula bila dah relaks makan-makan sambil termenung tengok hujan di luar, mulalah mengenang kisah lama.
Time hujan2 cenggini, mak mulalah sibuk di dapur sediakan makan. 
Tak mewah tapi sedap. Air kopi dan ubi kayu rebus. Ubi rebus seketul tu pula makan dengan ikan masin goreng .. perggghh nyaman. Kalau tak, mak akan tumbuk lumat ubi kayu rebus tu, kemudian gaul dengan kelapa parut dan sedikit gula. Makan pula sambil minum air kopi O. Dulu zaman budak, minuman tu je mampu bapa beli. Nak minum milo? Tunggu je lah lori milo pegi sekolah, dapatlah merasa segelas kecik milo ping. 

Bila dah teringat memori menggamit kenangan tu, tetiba nak makan ubi rebus.
Tapi nak cari ubi kayu kat kk ni bukan perkara yang senang .. jarang jual. Kecuali mungkin di tamu hujung minggu.
Takut kempunan ubi kayu rebus maka membelilah ubi manis sebagai ganti.
Ubi manis rebus ni pun mak selalu masak. Ubi manis segar baru dikorek dari kebun belakang rumah. 
Aku kecik2 dulu memang paling suka korek ubi manis ni. Rasa debar2 bila jumpa pucuk yang menandakan ada ubi yang boleh dikorek. Dapat yang besar ke atau kecik.

Aku bagitahu hubby nak rebus ubi manis ni, nak bagi anak-anak rasa. 
Maka gigihlah aku merebus ubi manis sewaktu hujan lebat itu .. gitu
dah masak, bancuh nescafe untuk aku dan hubby dan vico untuk anak2.
Bila dah letak jak mangkuk berisi ubi manis rebus tu, anak2 heran. Apa ni Umi? Muka agak jakun sebab nda pernah nampak.
Aku bagitau ubi manis rebus .. sedap.
Dan dorang pun masing2 test sedikit. 
Muka masing2 berkerut. Tak mo lah Umi, saya minum vico jak.
ceh ... tiga2 anak aku tak pandai makan ubi manis rebus.
Kalau ubi kentang goreng kami mau lah Umi ... huhu selera bandar sangat anak2 aku ni. 
Hubby pun cam selera bandar, maklumlah sejak kecik pun duduk di KK ni. Separuh ja ubi manis rebus dia makan.
emmmm ... konon2 nak feeling memori menggamit kenangan dengan dorang.
Last2 aku sorang2 menyantap ubi manis rebus tu sambil nak cari jalan ubah selera anak2 aku tu . :P


Wednesday, November 11, 2015

Resepi Kaki Ayam Sos Tiram mencabar

♡Assalamualaikum♡


Salam isnin semua !!!! uppppsss ingatkan hari isnin sebab lama bercuti terus jadi mamai.
Tak kemana pun cuti 5 hari ni ... duduk rumah jer dengan anak-anak. Apa yang dibuat, tengok tv, masak, makan ... pastu ulang lagi.

Rasanya dalam 5 hari ni cuti, naik 2 kilo agaknya berat badan aku.
Mana tak ... asyik makan pastu melingkar depan tv. Tambah lagi dengan faktor cuaca yang sejuk akibat hujan lebat .. terasa nak makan je. Perut pun asyik berbunyi jak.

Hari tu lunch dengan client kat chinese restoran di Pan Pacific Sutera Harbour tu .. -jangan risau, restoran tu halal ye- .. client tu pun orderlah satu menu kaki ayam ni.
Fulamak ! sedap wei. sekali gigit, berderai tulang temulang kaki ayam tu. lembut dan sedap gitu.

Tanyalah kawan cina sorang ni. camna nak masak kaki ayam tu.
Aku selalu masak sup je pun.
Katanya goreng kaki ayam tu dulu, kemudian saute (tumis) balik dengan sos tiram, kicap manis, cendawan dan bahan-bahan perisa yang lain.

Aku pun apalagi, sebelum balik rumah singgah Giant, beli kaki ayam.
Kononnya nak cuba masak sendiri kat rumah. Aku googlelah juga resepi kaki ayam masak sos tiram ni. Hampir sama juga apa yang diterangkan oleh kawan cina aku tu.

Tetapi ada satu kawan aku tu pesan .. hati-hati bila goreng kaki ayam.
Emm hati-hati napa pulak ye ??

Dna bila cuti hari tu, aku pun menerailah masak kaki ayam ni. Bila start goreng saja ... Pup Pap Pup Pap !!!!! abis merecik minyak. Ooooooo kaki ayam ni bila digoreng meletup2 gitu, lebih kurang cam goreng sotong tu.
Mencabar gila aku kat dapur siap ambik tutup kuali buat perisai diri.
Sambil goreng sambil teraduh! kena juga percikan minyak.

Dah siap goreng ...maka aku tumislah kaki ayam tu dengan sos tiram, kicap manis dan bawang besar dihiris halus. Maka jadilah ia seperti di bawah ni ...



Kaki Ayam Sos Tiram Mencabar


Kata anak-anak aku dan hubby memang sedap cuma tahap kelembutan tu agak kureeeengg sedikit. Tak macam seperti yang aku makan kat restoran hari tu. Licin memang licin tapi aku rasa masih fail bab kelembutan tu. Macam mana eekk nak buat kaki ayam tu lembut jatuh berderai. Ada sapa-sapa tau tips dia ??




Monday, November 9, 2015

Suka tengok orang makan?

♡Assalamualaikum♡


Aku kan suka sangat tengok rancangan makan-makan tu. JJCM dari zaman Maria Tunku Sabri hinggalah pengacara sekarang ni si Naz tu. Siri Warung Kita dan Best in The World tu pun aku suka tengok. 

Siokk oo bila tengok dorang makan, sangat berselera, sampai aku yang tengok ni cam nak menitis air liur hehe
Lepas tengok rancangan tu terus nafsu makan membuak-buak. Mulalah ajak hubby cari makan tu cari makan ni. 
Jenis makanan yang dicari pula bergantung apa yang pengacara tu makan dalam siri tu.
contoh kalau siri tu roti canai yang dipaparkan maka mencarilah kami roti canai, kalau keluar nasi beriani, makan nasi berianilah kami.

Dah jumpa makanan tu, trip-triplah konon nak makan cam si Maria Tunku Sabri tu, penuh makanan 1 mulut, minuman 1 kali sedut dah abis. Selera besar gitu. 

Tapi kan aku ni masa nampak makanan cam nak telan je makanan tu ... dah ampai depan mata, sikit je aku dapat makan. 
Aku bukan jenis yang kuat makan, nafsu je besar kihkihkih. Last2 hubby juga yang tukang abiskan makanan. -jadi aku tak salahkan hubby kalau perutnya membulat dengan sihat-

Selain sawan tengok orang makan, bak kata si Okje , aku ni suka gambar makanan yang akan kami makan. Aku rasa bukan aku saja kot, blogger2 yang lain pun gitu juga kan kan kan. 
Bukan nak menunjuk-nunjuk, cuma nak berkongsi.
Yang best2 harus dikongsi kan. 
Lagipun tempat yang kami makan bukan jenis yang mewah, hanya restoran rakyat biasa. Yang mampu bayar gitu. 😌

Ni nak kongsi gambar. Gambar je gempak tapi makan kat restoran biasa2 jer.
Jangan ada yang sentap pula, dah hobi aku dan hubby suka tangkap gambar 😍


♢Ramen Beef with Sauce♢


♢Mee Goreng Ayam♢


♢Roti Sardin♢


♢Mee Kari Satay♢


♢Kelupis dan Kao Cung♢


♢Satay Ayam dan Lembu bersama Nasi Impit♢


♢Kudapan dimakan bersama satay♢




Friday, November 6, 2015

Dilema bila cuti sorang-sorang

Assalamualaikum

Dilemalah sangat. Kalau dah cuti tu buatlah cara cuti .. nak berdilemalah sangat. Kuikui

Bukan apa .. aku kan setiap tahun dapat cuti berbayar 21 hari, tambah lagi 7 hari cuti yang di bawa ke depan dan tambah lagi cuti berbayar jika public holiday jatuh pada hari sabtu. Maksimum 4 hari. So semua dah tambah-tambah ... setahun boleh dapat sebulan lebih cuti. Perrgghh 

Memang happy lah bila dah dapat banyak cuti camtu. Tapi yang masalahnya mencari masa untuk bercuti. Selalu cuti tunggu cuti sekolah, anak2 tak ke sekolah, hubby tak mengajar. Tapi tak lah bolot seorang cuti sekolah tu, rakan2 kerja lain pun nak juga cuti waktu tu jadi kena bergilir2 lah. 

Nak abiskan cuti sebulan lebih tu dalam masa setahun bukan senang. Dalam sebulan kena ambil 1 atau 2 hari cuti tahunan. Terms company tempat kerja aku ni hanya 7 hari cuti berbayar yang boleh di bawa ke tahun depan. So bila cuti ko tak abis, kira yang lain tu hangus. 
-tak ke rugi tu- :P
ye lah .. mungkin ada yang kata, kalau tak abis biarkan saja .. jangan berkira. 
Dah itu cuti berbayar, salah satu benefit untuk pekerja, haruslah berkira sikit kihkihkih.

Aku, bila tak ada hari yang orang kata timing ngam2 untuk bercuti, maka bercutilah aku hari ni. 
En hubby kerja ... anak-anak pegi sekolah.
-sangat best cuti aku hari ni- *cakap sambil pegang bahu mata tengo atas

Tapi apa-apa pun Mia, bersyukurlah dengan nikmat yang Tuhan bagi. Diberi cuti untuk berehat pun nak bersungut lagi ..

Ya ... alhamdulillah ... dapat luruskan badan kejap di sofa tengo tv sambil menyantap sarapan pagi (tapau mee goreng je).


Note : mak2 tak pernah cuti tau kalau di rumah .. kejap lagi nak basuh baju, sapu rumah, masak ... 



Thursday, November 5, 2015

Kalau ke Kota Marudu jangan lupa beli jagung bakar

Assalamualaikum

Gitu .... tajuk kemain panjang. Padahal nak pesan tu je pun. 
Pesanan ringkas untuk mereka2 yang berkunjung ke Kota Marudu, jangan lupa singgah beli dan cuba jagung bakarnya.
Rasanya dah banyak kali aku pesan kat blog ni. Kalau dah banyak kali maknanya kalau korang tak rasa memang rugi gitu ..

a'a nampak kan betapa memikat hati gitu. Segar dari ladang terus dibakar atas arang kayu api. Tak perlu tambah perisa, terbaik gitu.

Ni model sedang berusaha gigit jagung bakar. Sedap krup krap ..

Ok tu je nak bagitau. Update laju-laju sebab nak settle keja. Besok cuti sambung sabtu, ahad, isnin, selasa ... rabu baru keja balik. Tata!




Wednesday, November 4, 2015

Umi dan anak-anaknya

Assalamualaikum

Ni kiranya post WW tapi versi ada tajuk gitu ... korang mesti tahu kan yang hubby aku ni kaki kamera .. abis semua di sekeliling dijadikan model termasuklah Umi dan anak-anaknya ..








Kan ... penat tau jadi model nda berbayar hehe tapi gambar-gambar ni lah yang akan aku tenung bila anak2 dah besar nanti. 

♡Love♡


Tuesday, November 3, 2015

Tamu Besar Kota Belud 2015

Assalamualaikum

Tamu Besar Kota Belud ni sebenarnya diadakan setiap tahun. Dah tercarta dalam kalendar pelancongan Negeri Sabah, akan di adakan di daerah Kota Belud pada setiap bulan Oktober. 

Setiap tahun diadakan tapi baru tahun ni aku berkesempatan berkunjung di sini. Dah beranak tiga baru ada hati nak round2 tamu besar ni. Apa yang boleh kita lihat di acara ni? dah namanya tamu besar, of coz lah banyak gerai2 jualan. Lebih banyak dari tamu hujung minggu yang biasa tu dan tentulah lebih meriah.

Jomlah kita tengok gambar suasana tamu besar hari tu yang sempat aku snap.

Ramainya manusia ... rata2 golongan kaum hawa yang sedang berniaga di tamu ni.


Pelbagai hasil tempatan dijual di sini. Geram sungguh aku tengok ikan dan udang kering tu. Sempat jugalah aku membeli sebungkus dua benda tu. Sedap ni buat penambah perisa masakan. Ikan kering tu kalau digoreng cicah asam cili padi mau bertambah2 nasi. |sambil tulis sambil telan air liur hehe| ... Tapi kan cam mahal benda2 tu semua. Ikan bilis hari tu 400 gram, RM10 .. korang rasa mahal ke tidak?


Bukan ikan kering ja, hasil kreatif penduduk tempatan juga ada dijual. Kota Belud ni pemes dengan pembuatan parang dan juga kain2 perca yang kalerful tu. Selalunya kain berwarna warni tu dijadikan hiasan semasa majlis perkahwinan suku kaum Bajau dan Iranun di Kota Belud.


Aneka kuih muih tradisional juga turut dijual. Bagi yang fanatik kuih2 tradisional ni memang puas hatilah, macam2 boleh kita dapat dari tamu ni. 

Yang ini memang sangat sinonim dengan Kota Belud. Kuih Penjaram atau Kuih Amik dalam bahasa Iranun. Kuih ni makan panas2 memang nyaman gitu .. nak2 lagi kalau makan sambil minum kopi O .. pergghh .. 


Sebenarnya selain daripada gerai2 tu, acara lain sempena Tamu Besar ni ialah perarakan kuda berhias. Kuda dihias dengan kain berwarna warni dan diarak oleh kaum lelaki yang memakai pakaian tradisional. Tapi hari tu kitaorang tak sempat nak tunggu acara tu, panas sangat cuaca, rasa nak pitam jak. Anak2 pun dah penat berjalan so kitaorang ambil keputusan balik KK jak. Tak pasal2 pula pengsan tengah tamu tu huhu.

Tak tahu mana dia Kota Belud ? Korang tengok peta Sabah je lah hehe. Satu jam perjalanan dari Kota Kinabalu. Tak jauh pun. So kalau nak ke Tamu Besar Kota Belud, korang setlah awal2 dalam kalendar tahun depan bulan 10 ... :D



Monday, November 2, 2015

Hari Lahir Damia ke-4 Tahun

Assalamualaikum

Ni minggu lalu punya cerita. Dah masuk bulan 11 baru berkesempatan nak post.
Bulan 10 ni kan bulan kelahiran hubby, aku dan Damia, selepas hubby sambut birthday 6hb yang lalu, 23hb tu pula genap 4 tahun umur anak bongsu ku Siti Damia.

Macam biasa, kita orang sambut simple2 saja. Beli kek dan bawa anak2 makan kat luar. Yang penting anak2 tahu yang Umi dan Babanya ni ingat tarikh2 penting anak2nya :D

Birthday girl katanya. Budak mesra kamera, apa post pun jadi jak. 


Damia dan birthday keknya. Tersenyum simpul gitu. Selamat hari lahir buah hati Umi. Moga sihat selalu, berjaya dunia dan akhirat .. jadi anak yang solehah .. amin


Kitaorang makan2 kat Hailam Kopitiam @ Imago Mall .. sebelah tempat kerja aku tu. Makanan dia ok lah, 7/10 gitu tapi yang aku suka kopi kat kopitiam ni. Pekat kaw lemak berkrim. Aku dah try sejuk dan panas .. memang perggghhh ...


Permata hati Umi ... walaupun kadang2 Umi naik baran juga oleh 3 beradik ni, termarah dan terdenda .. itu tandanya Umi sayang. 'Nyawa' Umi wajib Umi jaga sepenuh hati. 


Lepas makan kat kopitiam tu, kitaorang terus gerak kat rumah mak bapa hubby aka atuk dan nenek. Selepas maghrib, baca doa selamat ... kiranya nak minum2 sambil makan kek birthday Damia tu jak .. sekali mak mertua masuk dapur .. katanya nak masak sikit untuk makan2.
Tak lama lepas tu siap meehoon goreng, sambal telor, sup ayam, nasi putih untuk hidangan kata mak .. ada magik ke orang tua ni, masuk dapur kejap dah siap semua tu.
Aku tak tolong apa pun, melainkan tolong makan .. bertuah punya anak menantu hehe
bukan apa, mak mertua aku ni lebih suka kalau pak mertua aku yang tolong dia di dapur. Lagipun pak mertua aku ni terer masak gitu.

Damia dengan atuk dan nenek. Mak mertua aku tu sebenarnya rabun. Time gambar ni tak pakai cermin mata, lupa mana dia letak masa sibuk memasak kat dapur tadi. 


Hari tu 2 kali kitaorang makan-makan sambut birthday Damia. Balik rumah semua dah macam ular sawa. Syukur alhamdulillah, kenyang. Dah rezeki namanya kan .. rezeki jangan di tolak musuh jangan dicari :D

Friday, October 30, 2015

Baru dapat ruang bernafas

Assalamualaikum

Asal muncul balik di blog, korang paham-pahamlah ... Cuti lagi. Nda abis2 clearkan cuti ni hehe. 
Tu lah boss awal tahun tak nak approvekan cuti, kan dah balik2 cuti hujung tahun (padahal aku memang suka pun cuti hujung tahun .. anak2 dan hubby dah relaks sikit sebab dah nak dekat cuti sekolah).

Cuti cuti juga tapi end of year ni aku memang sangat sibuk. Nak abiskan semua keja yang patut disettlekan tahun ni, tak naklah bawa tahun depan pula ..

Sebab tu lah kalau aku cuti barulah dapat ruang bernafas sikit. Barulah boleh relaks2 kejap sambil update blog dan minum kopi. :P

Banyak cerita nak update tapi nantilah ye. Aku nak dating dengan en hubby yang juga cuti hari ni ...  dating kat restoran india jak.
bai!

Model Gong .. hehe



Tuesday, October 13, 2015

Pakai apa yang ada

Assalamualaikum

Hari ni aku cuti .. cuti lagi, a'a nak abiskan cuti tahunan yang masih bersisa .. ceh.
bisuk sambung lagi cuti .. nak sambut tahun baru ... salam maal hijrah semua. 

Bila mak2 dah bercuti ni dan hanya duduk di rumah, korang paham2lah apa aktiviti wajib. Cuci kain, sental bilik mandi, lipat baju bajan .... bla bla bla. 
Aku selain keja tu, tambah lagi satu yang jarang2 aku buat. Jahit baju sekolah anak yang koyak. 
Dah hujung2 tahun ni, baju sekolah dah jadi macam baju basahan. Warna dari putih jadi cam kelabu asap dah. Ko cucilah dengan sabun cuci power mana pun, rendamlah dengan klorox pemutih berjam2, tetap kaler dihujung tahun akan bertukar .. :P
koyak, jahitan terbuka dan rabak itu wajib bagi baju sekolah rendah terutama baju anak2 lelaki yang lasak. 
Dah tentu2lah anak tak mo pakai baju yang koyak, padahal kerja dorang sendiri. Beli baju seluar baru .... no no no. Itu bukan aku, bukan lokek atau kedekut tapi aku nak biasakan anak aku dengan perkataan 'pakai apa yang ada, selagi boleh dibaiki dan diguna, pakai yang itu sahaja'.
Kami zaman kanak2 dulu, dah dibiasakan dengan keadaan macam tu. Tak membazir dan sekurang-kurangnya kita lebih menghargainya apa yang kita ada.

Budak2 sekarang ni aku tengok dah rasa selesa sangat. Apa yang dorang nak, mesti dapat. Tapi aku tak salahkan dorang, salah kita sendiri juga, naluri ibu bapa, tak sampai hati kata tidak kepada anak. Kalau boleh nak senangkan anak, dah kita bertungkus lumus mencari rezeki, untuk siapa kalau bukan untuk anak2. 

Tapi bila dah terlalu senang cam rasa tak betul pula. Tadi pagi Shumi belek2 kasut sekolahnya .. Umi2 koyak suda kasut saya, mo nampak suda kaki. Aku tengok koyak sikit je pun, cuma tepi kasut dah agak berbulu2 sebab kain dah tercarik2. Itu yang nampak huduh sikit.
Umi kita buanglah kasut ni, kasi beli saya yang baru ... ('__') ewah2 ... koyak sikit buang .. dan sepanjang perjalanan menghantar dorang ke sekolah aku membebel. 
Last bebelan aku bagitahu, kasut dan stokin umi dulu pun koyak tapi tetap umi pakai. Sebabnya bukan kasut tu yang buatkan umi boleh lulus sampai masuk universiti ... dan bla bla panjang pula motivasi aku sebelum dorang masuk pintu sekolah. 
Last bebelan, Shamzi menyoal ; Umi pakai kasut koyak tiada orang yang oloh Umi ? Oloh meaning ejek. 
Tiada ... betul masa zaman budak aku, tak pernah pula ada budak2 yang oloh budak lain pakai kasut koyak. 
Zaman sekarang ada ke cam dalam drama tu. Budak kaya ejek budak miskin. Kalau ada, tolonglah para ibu bapa yang ada2 tu, nasihat anak korang. Tak baik tau.

Harap2 bebelan aku tadi dapat diterima oleh Shumi dan Shamzi. 

Oklah dah abis membebel, nak masak dulu. Nasi semalam seperiuk tu tak dimakan pula semalam, kita masak nasi goreng tengahari, tak baik membazir tau. Kejap lagi cikgu tu nak balik, kang aku pula dibebelnya sebab tak masak tengahari .. kihkihkih.

seluar budak kalau tak koyak tengah2 bukan budak namanya



Friday, October 9, 2015

Jumaat akhir 1436H

Assalamualaikum


Jumaat terakhir tahun ini. Penghujung tahun 1436H, dugaan datang menguji. Ya, hampir-hampir putus asa tapi tetap berusaha. Moga tahun baru ini membawa lebih banyak sinar harapan kepada ku dan juga semua.



Thursday, October 8, 2015

Damia in action!

Assalamualaikum



Model : Siti Damia
Jurufoto : Dzul @ Baba
Lokasi : Pantai Tanjung Lipat, Kota Kinabalu

Budak nak masuk 4 tahun ni kalau di suruh beraksi depan kamera, buka main lagi bah. Hobi lain suka menyanyi dan menari. Kekadang tu gedik pula aku tengok .. :P
Kebelakangan ni pegi taska dah pandai minta duit. Aku dulu umur 4 tahun, belum tahu lagi apa itu duit, masih melekat dengan mak, hingus pun belum terjaga .. kihkihkih

Check punya check, rupanya Damia suka beli jajan yang dijual oleh cikgu2 di tadika tu. Damia katanya nak beli 'kuding' .. 'kuding'?? Rupa2nya puding .. masih pelat lagi rupanya Damia ni. Puding pegi kuding .. tomato pula boleh2 dia sebut matomatik. Ingatkan subject matematik, tapi dia tunjuk gambar tomato, punyalah jauh .. hehe