Wednesday, March 18, 2015

Berapa lama Butod membesar?

Assalamualaikum


Keyword yang menarik perhatian | berapa lama masa untuk butod membesar | ... gigih orang tu mencari maklumat ni. Agaknya untuk kajian dia agaknya. Tapi kalau dia nak cari dalam blog ni, maklumat tak ada lah ye. Hanya gambar butod sahaja ditayangkan (walaupun sebenarnya aku geli nak letak) yaiikss!

Tak tahu apa itu Butod ? Ni aku tunjukkan lagi gambarnya 

Sumber : sioloonfunclub.niceboard.com

Ulat Rumbia atau lebih dikenali sebagai Butod di Sabah. Makanan suku kaum Kadazan Dusun di Sabah. Katanya mempunyai kandungan protein yang tinggi. Boleh dimakan mentah2 atau di goreng. Kebiasaan bagi suku kaum Kadazan Dusun, ulat ini sangat popular dijadikan 'pusas' semasa acara keramaian. 'Araimaiti' bilang orang Sabah. 


Note : yang muslim sedia maklum, ulat ni tidak boleh dimakan ye. Aramaiti juga tidak berapa sesuai bagi muslim kerana keramaian sebegini selalu menghidangkan minuman tapai atau tuak. (^_^)




7 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. oooo muslim x boleh makan ekk..ingat boleh..huhu

    ReplyDelete
  3. ooooo..baru saya tau nama nya butod...hahaha

    ReplyDelete
  4. Salam pkenalan...singgah sini n terus folow...

    Ermmm buat gulai lomak cili padi sodap neh...kikiki...

    ReplyDelete
  5. Ohhh....taunya ulat ni, tp tak tau pulak namanya Butod. Gemuk gemuk yek Mia....kenyang ni kalau makan semangkuk hihi...

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!