Thursday, July 23, 2015

Tips : snap gambar anak

Assalamualaikum

Siapa yang tak suka tangkap gambar anak. Kalau boleh setiap hari kita nak snap foto anak, simpan kemas dalam album untuk tatapan di hari tua. 

Time nak snap gambar anak, memang jenuhlah mak bapa suruh anak2 bergaya depan kamera, kalau yang memang fotogenik, mudahlah ... snap2 dapat gambar yang comel tapi kalau yang tak suka kamera, macam mana pula. 

Sedikit tips untuk mereka yang hadapi masalah ni.

Jangan paksa
Kanak2 bila benda tu dia tak suka dan kita paksa buat memang tidak akan menjadi.
Jangan paksa anak senyum, gaya macam tu atau gaya macam ni .. kita tak akan dapat hasilnya. 
Lebih baik biarkan anak bergaya secara neutral, meaning suka hati dia nak buat macam mana. Kadang2 bila biarkan anak, hasil gambar lebih cantik dari yang kita jangka.

Mood
Yang ni semua pun faham. Takkan masa anak ko sedang tantrum ko sibuk nak tangkap gambar. 
Tapi kan kadang2 comel je bila dapat snap gambar anak yang sedang nangis.

Suasana/persekitaran
Nak ambil mood anak bergambar, cuba bawa mereka ke tempat yang mereka suka. Contoh taman permainan, shopping complex, zoo atau pun balik kampung.
Sure mesti banyak gambar anak dalam mood happy yang korang boleh snap.

Tahu apa moment yang mak bapa nak snap
Snap gambar anak tak semestinya muka anak mesti menghadap kamera. 
Kadang-kadang anak2 yang sedang khusyuk membaca atau menonton tv juga boleh menjadi target untuk kita rakam gambarnya. Gaya anak2 yang tidak dibuat2 dan neutral merupakan moment terbaik untuk diabadikan dalam album gambar.
Masa tu wajah anak nampak sangat suci dan naif. Comellll sangat.





Ni gambar anak2 yang hubby snap. Kalau boleh nak suasana macam ni sepanjang masa. Bila dorang dah dewasa nanti, gambar ni lah yang akan selalu menjadi tatapan aku dan hubby.



9 comments:

  1. selamat hari raya
    maaf zahir dan batin

    ReplyDelete
  2. Akk mmg nak belajar ambik gambar ni. Tp x tau nak bljr kat mana

    ReplyDelete
  3. Kalo mood anak sdg tantrum ambik gmbr utk simpanan peribadi jer..x di upload di fb @ insta :)

    ReplyDelete
  4. Ada beli buku nama Mamarazzi..mmg cerita macam-macam psl kids photography..antaranya amik gambar pd eye level dorg n paling penting, biar dorg amik gambar ikut mood dorg..jangan paksa2..n participate ngan dorg sekali..cthnya, amik gambar n tunjuk hasilnya..explain mcm mana dorg boleh buat utk bagi pic yang terhasil lebih cantik..mesti kanak-kanak nie akan ikut...

    Tapi dalam bab simpan pic, saya ske satu tips kt internet ni..lps anak lahir, bukak 1 acc email utk dorg..send pic tu ke email dorg lps amik gambar..lps certain age,serahkan email tu pd dorg utk tgk :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka dgn comment sis..thanks for sharing..good idea regarding create their email..cam nk buat jugak :)

      Delete
  5. gambar budak-budak ni, candid baru cantik..

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!