Friday, July 31, 2015

Bila sepupu sepapat dah berjumpa

Assalamualaikum

Bila sepupu sepapat dah berjumpa, ada saja yang dorang rancangkan. Maklumlah bukan selalu dapat bertemu, berkesempatan berjumpa di musim cuti sekolah dan cuti perayaan. Lokasi perjumpaan tentulah di rumah atok dan opah di kampung.

Kami menetap di Kota Kinabalu, adik ku juga sama sebab di bertugas di QEH KK. Cuma kakak yang menetap di kampung kerana bekerja di sana. 

Walau jarang berjumpa tetapi hubungan persaudaraan tu tetap utuh. Mereka tidak kekok berbual atau bermain bila dah berjumpa. Ada saja yang dorang ceritakan. Lepas tu ketawa. Yang aku suka mereka tak pernah pula bergaduh. Harapnya hubungan baik ni berkekalan hingga mereka dewasa nanti.

8 orang sepupu sepapat, 7 lelaki seorang perempuan (yang berangan2 nak jadi princess tu kononnya). Mereka ni lah penghibur atuk dan opah di kampung.


Sekali pandang macam perbincangan serius, 2 kali pandang ... apa ke halnya dorang siram akar pokok tu .. :P


Thursday, July 30, 2015

Cadangan peningkatan mutu sesuatu jabatan

Assalamualaikum

Tajuk post macam rasmi sangat ... rasmilah sangat kan. 
Korang biasa nampak kan, peti-peti cadangan peningkatan mutu perkhidmatan yang ada di jabatan-jabatan kerajaan. Kadang-kadang terdapat juga di office2 swasta.

Tapi kan pernah ke korang sentuh atau tulis cadangan penambahbaikan perkhidmatan korang. Ye lah mana tau nak suruh dorang lajukan servis ke, lebih peramah ke, suruh tambah aircon ke. 
Tetiba aku tanya pasal ni sebab terbaca satu cadangan dari seorang pengguna sebuah klinik yang viral di Facebook. 
Cadangan yang sangat jujur :P

Sumber : Facebook

Memandangkan pengguna ni menulis guna bahasa pasar di Sabah, aku tolong translatekan untuk mereka yang tak berapa faham.

Tolong sediakan minuman seperti kopi di waktu pagi kerana tempat tinggal saya jauh, dari Paitan (meaning dia kena datang awal pagi disebabkan kampungnya di ulu dan jauh, tak sempat sarapan atau minum pagi).
Saya dapat tahan jika ada minuman disediakan walau lama menunggu.
Nurse jangan terlalu bermake up (bercantik2) nanti suami saya tergoda. Saya tidak mahu memegang status janda beranak 5. Bukan mudah untuk lahirkan anak. 

Walau nampak lucu tapi ini adalah cadangan yang sangat ikhlas datang dari seorang isteri/ibu yang datang jauh dari kampung. 

Harap-harap klinik tu dapat mempertimbangkan cadangan pengguna tu ye :D




Wednesday, July 29, 2015

Wordless Wednesday # 85

Assalamualaikum


Sejak sabtu lalu aku ngidam nak makan lemang. Raya hari tu langsung tak jumpa lemang sebab mostly kat Sabah ni hidangkan ketupat pulut dan kelupis semasa raya. Jarang-jarang jumpa lemang. 
Kalau ada pun kalau beraya kat rumah penghuninya asal dari semenanjung.

Dan semalam terlepas juga hajat aku nak makan lemang. Hubby jumpa gerai jual lemang on the way balik rumah. Beli lemang 2 batang, semangkuk kuah kacang dan semangkuk kari ayam. Puas hati memang sedap. 



Tuesday, July 28, 2015

Selamat Hari Lahir Shamzi!

Assalamualaikum

Dah dekat sebulan berlalu baru sempat nak update. Bukan sengaja tapi busy yang amat sangat. Sorilah Shamzi, Umi tak update sini tapi Umi ingat hari lahir Shamzi.
30 Jun yang lalu genaplah 7 tahun umur Shamzi Dzukifly. Tak sedar budak lelaki yang sangat cengeng ni dah 7 tahun rupanya. Mana tak cengengnya sejak dari baby tak hilang-hilang. Risau Umi dan Baba. Time tidur jak dia diam, buka mata mesti nangis. Sampai kami nak buat cam Ahmad Albab dah ketuk-ketuk pintu. 

Sampailah umur dah 7 tahun ni, walaupun dah tak kerap tapi cengengnya tak hilang lagi. Gaduh dengan Shumi, nangis .. gaduh dengan Damia nangis, aku marah jak pun, nangis ... ish ish ish

Nda apalah Shamzi, Umi harap cengeng tu akan hilang seiring dengan umur mu. 
Umi doakan Shamzi dipanjangkan umur, sihat selalu, berjaya dalam hidup dunia dan akhirat .... amin.



Sambut hari lahir Shamzi di kampung sambil buka puasa bersama-sama dengan atuk dan opah di kampung. 
Kek besar dari orangnya ... hehe Shamzi ni aktif sikit, tu badan cekeding sikit tapi makan boleh tahan. 2 pinggan juga abis :P


Monday, July 27, 2015

Aiskrim Goreng

Assalamualaikum

Dah isnin .. jalan raya dah kembali normal aka jammed. Dah seminggu lebih beraya sakan, rata2 ramai yang dah kembali bekerja. Sekolah pun buka semula. 
Nasib baik aku dah start keja minggu lalu, kalau nda memang kena kejutan sedikitlah sebab bercuti lama. Masing2 berebut nak hantar anak ke sekolah, pastu berkejar ke tempat kerja.

Ni aku nak cerita kisah anak-anak aku mengidam aiskrim goreng. Ni pengaruh iklanlah ni. Sejak raya2 ni selalu pula keluar iklan aiskrim goreng chef tu. 
Nampak cam sedap juga. So anak-anak teringinlah nak makan.

So sabtu tu singgah ke Giant beli barang2 dapur, belilah sekotak aiskrim ni. Mahal juga rupanya, sekotak dekat 12 ringgit. Dalam dia ada 6 biji jak. Cukuplah sebiji sorang. Beli perasa vanilla, sebab aku tak suka coklat, anak-anak pula tak gemar durian. Jadi adillah ambil vanilla semua boleh makan :P

Janji dengan anak goreng aiskrim besoknya. Dah terbayang2 rupa bentuk aiskrim cam dalam iklan tu. Panas kat luar, sejuk beku kat dalam.
Actually ni first time beli dan goreng aiskrim ni. So ikut arahan di kotak tu. 
Goreng dalam masa 8 saat. Memang sekejap pun aku goreng dan terus angkat. Panggil anak-anak suruh makan.
Gigit jak, aiskrim yang cair meleleh keluar. Aikkk apasal cair gila. Tak macam dalam iklan pun ke aku yang salah goreng atau iklan tu indah khabar dari rupa. 

Rupa dah ada tapi isi dia langsung tak serupa dengan iklan langsung. :P



Friday, July 24, 2015

Hijau Mesra Alam, pilihan kami

Assalamualaikum

Raya kami tahun ni seperti biasa jak. Sambut sederhana di kampung aku Kota Marudu. Nasib baik kampung aku dan hubby sebelah menyebelah jak so tak risau nak gilir2 balik kampung siapa tahun ni.
Malam raya kami balik ke kampung, konpiden esok mesti raya. Malam tu mohor2 besar tu umum, confirm mesti besok raya, anak bulan syawal tak sabar2 nak keluar gitu.
Tapi pernah juga tarikh raya tak sama dalam kalendar. Zaman aku budak2 dulu so extra sehari lagi puasa.

Baju raya seorang sepasang dah cukup bagi kami. Tahun ni hubby yang pilih tema kaler. Katanya nak hijau. Aku heran juga sebab koleksi baju melayunya tak ada pun kaler hijau. Hubby aku ni bukan suka beli baju melayu yang ready made, baju muat tapi seluar selalu sangkut di perut ... kihkihkih. Sebab tu baju melayu dia yang jahit ukur badan sendiri. :P

Katanya dia nak ubah imej sikit tahun ni. Nak pakai jubah gitu. Ikut trend juga laki aku ni, orang nak berjubah dia pun nak juga. So ikut je lah, yang penting bukan jubah yang pelik2 designnya tu. Dah macam jubah orang mengandung aku tengok.

So misi cari baju raya bermula. Percaya atau tidak tak sampai setengah hari dah dapat baju raya aku dan anak2.
Belanja hangus baju/tudung aku, baju melayu dan baju kurung untuk Shumi, Shamzi dan Damia hanya dalam RM150 gitu. Ko rasa mahal ke murah :P
Hubby pula beli dekat2 nak raya tu. Sehelai jubah dan seluar senteng. Ngam2 RM100 harganya setelah puas merayu minta diskaun. Hehe

Aku dan hubby tak kisah pada jenama. Yang penting baju tu selesa dipakai. 
Kalau kita pandai cari, kadang2 yang murah tu lebih cantik daripada baju lip lap lip lap ala mak datin tu.
Tudung bagi aku tak payahlah berfareeda atau berariani sangat. Tak mampu. Lebih baik aku buat belanja rumah. Tudung mahal2 tapi poket kosong tak guna juga kan. Hehe
Tudung raya aku cuma tudung bawal biasa harga RM6.00 :D

Ok takmo komen pasal harga/jenama baju raya segala. Tak kisahlah ko nak beli mahal ke murah, yang penting bijak dalam berbelanja. Utamakan keperluan dahulu baru kehendak ... gitu.
Nak2 lagi zaman GST sekarang ni, semua harga barang tetiba melambung tinggi. Dari sudut mana membantu rakyat, masih tercari2 lagi ni. Tak juga jumpa sudut tu.

Dah puas aku membebel pasal tema baju raya sampai terbabas pegi GST pula, maka aku hadiahkan korang gambar raya kami untuk tahun 2015 dengan tema Hijau Mesra Alam .... :P




Mesra alam kan. Gambar pun hijau jak semua. Hampir tak nampak kami berdiri di situ hehe


Thursday, July 23, 2015

Tips : snap gambar anak

Assalamualaikum

Siapa yang tak suka tangkap gambar anak. Kalau boleh setiap hari kita nak snap foto anak, simpan kemas dalam album untuk tatapan di hari tua. 

Time nak snap gambar anak, memang jenuhlah mak bapa suruh anak2 bergaya depan kamera, kalau yang memang fotogenik, mudahlah ... snap2 dapat gambar yang comel tapi kalau yang tak suka kamera, macam mana pula. 

Sedikit tips untuk mereka yang hadapi masalah ni.

Jangan paksa
Kanak2 bila benda tu dia tak suka dan kita paksa buat memang tidak akan menjadi.
Jangan paksa anak senyum, gaya macam tu atau gaya macam ni .. kita tak akan dapat hasilnya. 
Lebih baik biarkan anak bergaya secara neutral, meaning suka hati dia nak buat macam mana. Kadang2 bila biarkan anak, hasil gambar lebih cantik dari yang kita jangka.

Mood
Yang ni semua pun faham. Takkan masa anak ko sedang tantrum ko sibuk nak tangkap gambar. 
Tapi kan kadang2 comel je bila dapat snap gambar anak yang sedang nangis.

Suasana/persekitaran
Nak ambil mood anak bergambar, cuba bawa mereka ke tempat yang mereka suka. Contoh taman permainan, shopping complex, zoo atau pun balik kampung.
Sure mesti banyak gambar anak dalam mood happy yang korang boleh snap.

Tahu apa moment yang mak bapa nak snap
Snap gambar anak tak semestinya muka anak mesti menghadap kamera. 
Kadang-kadang anak2 yang sedang khusyuk membaca atau menonton tv juga boleh menjadi target untuk kita rakam gambarnya. Gaya anak2 yang tidak dibuat2 dan neutral merupakan moment terbaik untuk diabadikan dalam album gambar.
Masa tu wajah anak nampak sangat suci dan naif. Comellll sangat.





Ni gambar anak2 yang hubby snap. Kalau boleh nak suasana macam ni sepanjang masa. Bila dorang dah dewasa nanti, gambar ni lah yang akan selalu menjadi tatapan aku dan hubby.



Wednesday, July 22, 2015

Wordless Wednesday # 84

Assalamualaikum

Hari ni dah mula kerja balik selepas 5 hari cuti raya. Anak2 mula bersekolah esok, hubby pula mula berkerja minggu depan. Cuti raya sakan lah dia, tapi terpaksa duduk di rumah sebab wifenya ni kerja. 

Hampir 2 minggu aku bercuti dari blog ni. Banyak cerita tapi kemalasan melanda. Jadi sunyi sepilah blog ni sekejap.
Harap-harap lepas ni datanglah rajin tu ye.

Ni aku belanja dua keping wefie aku, hubby dan anak-anak raya pertama. Tahun ni tema kami hijau berlumut-lumut gitu. #makkohijau hehe




Tema mesra alam gitu .. hehe



Monday, July 6, 2015

Balik kampung ... itu wajib bagi aku

Assalamualaikum

Pejam celik pejam celik ... tinggal seminggu lebih lagi kita akan menyambut bulan syawal. Rasanya semua pun dah sibuk membuat persiapan menyambut raya. Tak kira tua muda, bujang atau yang dah berkeluarga. Ada yang sibuk dengan tepung marjerin segala, ada yang dah sibuk mengetuk pintu rumah si tukang jahit ... ye lah kan, hantar kain dah 3 4 bulan yang lepas, tapi baju tak siap-siap lagi. Siapa yang tak angin kalau gitu ... aku pun pernah rasa pengalaman macam tu ... janji 2 minggu sebelum raya boleh ambil ... last2 malam raya baru dapat baju ... itu pun baju cam bukan baju raya, jahitan serabai semacam huh!

Aku semasa zaman bujang, macam koranglah eksaited semacam, Tapi sejak dah ada anak2 ni, eksaited tu dah turun sedikit peratusannya. Baju raya main beli jak. Kan dah banyak baju ready made yang cantik2. Beli baju pula yang boleh recycle terus untuk baju kerja. Beli baju raya di Kamdar ... memang berbaloi kihkihkih harga sepasang baju tak sampai pun RM50. Tak berapa nak curlass baju tak apa, janji boleh pakai ...

Anak2 memang wajib. Semua aku beli serba baru. Biarlah aku dan hubby guna baju recycle, yang penting kemeriahan raya tu anak-anak dapat rasa.
Beli sekadar mampu, baju melayu dan baju kurung sepasang dan juga sepasang baju kasual seorang satu. Tak berjenama tak apa, yang penting biar mereka rasa sambut raya tu sebenarnya sangat meriah pada zaman kanak-kanak, Biar raya kanak2 dorang boleh dikenang bila dorang dewasa nanti.

Satu lagi kemestian yang aku nak anak-anak aku tahu ... balik kampung jenguk mak bapa aka atuk dan nenek mereka. BALIK KAMPUNG itu wajib bagi aku. Bukan setakat semasa cuti perayaan sahaja, tetapi juga bila ada masa yang mengizinkan, cuti-cuti sekolah ke atau di hujung2 minggu.
Aku dan hubby jadikan itu sebagai satu amalan yang wajib. Jenguk ibu bapa, tanya khabar dorang di kampung, gembirakan mereka selagi masih ada.

Kalau diikutkan memang balik kampung tu memerlukan modal yang banyak, Nak-nak lagi bagi mereka yang kampungnya jauh. Tapi itu bukan alasan tak balik ke kampung. Ada sesetengah keluarga buat perancangan, balik kampung semasa cuti panjang seperti cuti sekolah atau cuti perayaan. Biar lama sikit bercuti di kampung. Nak-nak lagi cuti musim raya ni, meriah tau bila semua adik beradik berkumpul. Mak bapa senyum melebar hingga ke telinga bila melihat anak-anak bersama dengan mereka. Kita yang tengok mak bapa gembira terus hilang masalah modal dan budget yang banyak tu. Bila kita menggembirakan orang tua, in sha Allah adalah ganjarannya tu.

Raya ni in sha Allah, malam raya aku dan hubby sekeluarga akan balik ke Kota Marudu. Kalau boleh nak balik 2 3 hari sebelum raya tapi apa boleh buat, cuti approve start malam raya tu saja. Nasib baik kampung aku tak jauh, 2 jam perjalanan sahaja dari Kota Kinabalu. Kampung hubby pula letak bersebelahan dengan kampung aku. Satu jalan juga, pagi raya boleh jenguk mak bapa hubby pula.

Aku tak kisah tak cukup budget kah, apa kah ... yang penting dapat BALIK KAMPUNG. Duit boleh dicari, mak bapa tiada pengganti.

Sekian.

Sumber : www.last.fm




Friday, July 3, 2015

Mesilau ... selepas kejadian itu

Assalamualaikum

5 Julai ni genap sebulan kejadian gempa bumi yang melanda Sabah khususnya di Kundasang dan Ranau.
Trauma aku memang masih ada tetapi kaki dah terasa gatal nak jejak ke Kundasang lagi. Nak juga tengok keadaannya selepas kejadian yang tidak diduga tu.
Gempa bumi yang berlaku menyebabkan kejadian banjir lumpur di sekitar Mesilau dan Kampung Kiau Kota Belud.
Kesan banjir lumpur memang sangat ketara sekali. Selain kerosakan ke atas harta benda, bentuk muka buminya juga turut berubah.

Mesilau adalah salah satu tempat menarik yang korang wajib kunjungi jika berada di Kundasang. Udara nyaman, dikelilingi oleh hutan tebal yang terletak di kaki Gunung Kinabalu.
Hubby memang suka ke sini sebab banyak tempat best dan cantik untuk disnap.


Tahun 2013 rasanya kami ambil gambar ni. Dekat sahaja dengan Mesilau Resort yang terletak di kaki Gunung Kinabalu.
Kalau korang ke sini, confirm akan terpegun dengan keadaan hutannya dan juga suasananya. Seakan berada di Lost World. Tiada bunyi manusia dan benda ciptaan manusia ... hanya bunyi unggas hutan yang sayup2 kedengaran.

Tetapi semuanya berubah dalam sekelip mata sahaja. Semuanya musnah akibat banjir lumpur dan juga batu2 besar yang jatuh dari Gunung Kinabalu.
Ni gambar yang aku dapat daripada Facebook. Mohon pinjam ye pemilik gambar. Nak letak sini untuk buat perbandingan.

Sumber : Facebook

Jelas sangat bezanya. Sekelip mata nikmat pemandangan ditarik. 😔
Sekarang ni pihak berwajib rasanya sedang berusaha untuk memulihkan kembali keadaan. Harapnya para pengunjung tidak takut untuk kembali ke Sabah khususnya di Kundasang ni.


Thursday, July 2, 2015

Puasa ke 15

Assalamualaikum

Tak sedar dah masuk 15 Ramadan. Ada 2 minggu lagi kita di bulan puasa sebelum menyambut syawal kan. Memang tak sedar masa berlalu begitu pantas.

Puasa aku dan keluarga tahun ni seperti biasa. Usah diceritakan tentang ibadah yang dibuat .. bagi aku ianya tak perlu dicanang satu dunia. Itu urusan kita dengan yang Maha Kuasa. 
Ada yang update dah khatam Al Quran ... ada yang gambar diri sudah selesai tarawikh ... ya kita tau itu semua ditentukan oleh niat kita. 
Jika niat untuk menggalakkan yang lain turut serta, alhamdulillah tapi kalau niat hanya untuk menunjuk ... takut kita terjerumus kepada perbuatan riak pula.

Ok tak mo komen panjang ... takut di cop ustazah segera. :)

Ya aku masih berblog cuma sekarang sangat sangat sibuk. Post tenggelam timbul. Rindu dah nak bagi komen di setiap entri teman2. 
Sibuk aku mengalahkan menteri hehe (alasan) ... tapi memang serius sibuk.
Ni aku diam2 update kat opis sambil buat kerja. Kesian blog dah bersawang. Sepi saja tanpa pengunjung. 

Ok tu je nak update. Kesian korang baca entri ntah apa-apa ni. 
Nanti aku up entri yang lebih berfaedah untuk korang hehe