Monday, September 28, 2015

Musim Buah vs Musim Jerebu

Assalamualaikum

Apa khabar korang ?? dah start kerja ye, selepas beberapa bercuti. Anak-anak pun dah mula bersekolah. Liat nak bangun tu macam biasalah sebab dah seminggu bercuti.
Nasib baiklah Uminya ni masih lagi bercuti, esok baru mula berkerja. Cuti tahunan masih banyak bersisa so kena habiskan sebelum hujung tahun ni. Polisi company tempat aku bekerja ni hanya 7 hari cuti tahunan yang boleh di bawa ke tahun hadapan. Kalau tak habis memang burn gitu sahaja lah ye. Rugi pula kan, so cuti je lah. 

Bulan 9 ni adalah musim buah bagi negeri Sabah. Banyak buah-buahan tempatan dijual, maklumlah stok tengah banyak, musim buah, semua pokok mengeluarkan hasilnya. 
Durian, Langsat, Manggis, Tarap ... berlambak di gerai-gerai buah. Di sepanjang jalan-jalan raya yang menjadi laluan utama ke daerah dan bandar di Sabah seperti Jalan Tuaran-Tenghilan, Jalan menuju Sipitang, korang boleh tengok banyak gerai buah yang menjual buah-buahan tempatan dengan harga yang amat berpatutan.


Ni kengkononnya sedang menjolok buah. Ni buah pokok Sukun di belakang rumah di kampung. Sukun ni pun ikut musim kalau nak berbuah. 


Hari tu singgah di gerai buah di Tamu Tamparuli. Rambang mata bila melihat semua buah-buah tu, rasa nak borong ja semua tapi itu nafsu semata-mata. Jangan diturut sangat, membazir bila tak abis makan kan. hehe


Itu musim buah, bulan ni boleh dianggap musim jerebu. Bukan kata di Sabah saja, malah satu Malaysia. Kesian kita kan, orang lain punya angkara, kita yang menanggung akibatnya. Yang hairannya macam tak ada pula apa-apa tindakan ... emmm dah macam jadi musim tahunan pula ye, terpaksa menghirup udara jerebu.

Ni hubby snap semalam semasa kami ke 1B. Matahari pun kaler oren je, terselindung disebalik suasana jerebu. 



Ok lah .. nak sambung kerja balik. Nama je cuti tapi terpaksa juga siapkan powerpoint untuk training minggu ni. Nak jadi trainer katanya. kuikuikui.
Aku nak ngelak jadi cikgu tapi nampaknya arah tu ke situ juga ...


Monday, September 21, 2015

Menghadap jerebu KL

Assalamualaikum

Seminggu off blog sebab nak ambik mood. Sesak napas menghidu udara jerebu, beku sekejap otak nak menulis.

4 hari berada di luar kawasan ... tak jauh pun kat KL je. Tak jauh tapi terpaksa juga duduk 2 jam 30 minit dalam flight. Ada training kat HQ katanya.

Sesampai di KL rabu lepas, cam biasa terus beli kupon teksi kat kaunter tu. Bukan tak nak naik train yang menuju KL Sentral tu, kalau naik train tu terpaksa ambik teksi lagi untuk ke Bukit Bintang. Kos lebih kurang sama dengan teksi kupon tu, lagipun penatlah mengusung beg pakaian besar tu (pompuan kan, pegi 4 hari 3 malam je pun, tapi beg cam seminggu dua punya pakaian hehe).
Aku kalau naik teksi dari airport sebelum ni ok je, tak ada sebarang masalah kecuali bab laju tu sajalah (tak biasa bila ikut kereta yang berkelajuan 100 ke 120 km sejam statik).
Kali ni aku dapat teksi yang pemandunya agak kurang kesopanan dan kesusilaan. Dahlah muka masam sepanjang perjalanan, bawa kereta cam nak pegi lumba haram, cucuk2 bontot keta kat depan. Pastu siap tanya lagi hotel yang aku nak pegi tu kat area mana, mana lokasinya.
Ehhh ko yang sepatutnya lebih tau, cuba bayangkan kalau penumpangnya orang putih yang first time datang ke Malaysia, tak ke blur orang putih tu ditanya balik mana tempat tu. Huhu
Satu lagi sikap pemandu teksi yang kureeng sikit, boleh2 pula buang sampah ke jalan raya dengan selambanya. Huh!

Kitaorang stay kat Fahrenheit Suite area Bukit Bintang tu. Tau memang area tu sesak, teksi tak mau masuk area tu. Tapi kalau dorang tak mau kenapa masa kat beli kupon teksi tak bagi amaran, area Bukit Bintang teksi tak masuk! Boleh lah kami cari idea lain nak menuju ke situ. Huh! Sedang panas ni .... sabar sabar


Ni yang aku belajar dua hari kat HQ. Insurans ni bukan setakat kenderaan, kebakaran, kemalangan diri dan juga kesihatan ... banyak lagi sebenarnya. 
Ni salah satu daripadanya. Contoh kalau korang nak pindahkan kereta dari semenanjung ke Sabah kena hantar melalui kapal air kan, masuk kontena. Selalunya pihak forwarding yang bertanggungjawab menghantar kereta korang tu akan mengambil insurans untuk perlindungan bagi barang yang sedang dihantar tu. Ni yang dinamakan Marine Cargo Insurance. 
Marine Hull tu pula perlindungan insurans untuk kapal air termasuk kapal kontena, kapal persiaran, kapal nelayan malahan jet ski tu pun dikategorikan dalam Marine Hull Insurans. 
Ok cukup cerita pasal training aku, nanti korang mengantuk pula.

Kalau dah sesekali turun KL tu, ambik kesempatanlah berpeleseran di shopping mall yang ada kat area Bukit Bintang tu.
Hari pertama shopping sikit2 kat Sungei Wang, hari kedua cuci mata kat Pavilion (semua barang branded, mahal tak berkemampuan nak beli), malam ketiga sambung shopping kat Berjaya Times Square pula. 

Aku bukan dikategorikan pompuan yang gila shopping, beli yang mana perlu jak. (Tak percaya, korang tanya hubby aku :P). Lagipun rata-rata outlet2 yang ada di KL ni dah memang ada di KK. :D

Dengan boss yang belanja dinner malam ke-2 di Grand Mama, Pavilion.


Antara menu aku kat KL. Harga makanan ya ampun, mahal banget. Mungkin sebab area Bukit Bintang. Restoran biasa tak jumpalah. Ada pun restoran mamak dan arab, tak match dengan selera kampung aku. Lagipun tahap kebersihan tu agak kureengg. 


Snap tahap jerebu dari tingkap bilik hotel. Memang berjerebuss, jalan pun mata terasa pedih jak. 


Last sekali, belanja 1 gambar selpie dengan opismate aku.  Bai!



Friday, September 11, 2015

Sebab Membeli Jam Tangan Fossil

ENTRI MELEKAT, SCROLL BAWAH UNTUK ENTRI BARU

Assalamualaikum

Siapa yang minat dengan jam tangan? Aku memang minat dan wajib bagi aku untuk pakai jam tangan. Senang nak tengok masa, lagipun dah terbiasa dari dulu pakai jam tangan kalau tak tangan cam terasa kosong jak.
Jam tangan jenis apa yang aku suka dan jenama apa ?? Tak kisah apa jenama lagipun sekarang ni dah banyak pilihan, cantik-cantik dan berpatutan.

Antaranya jam tangan yang dikeluarkan oleh Fossil. Cantik menarik tertarik jam tangannya. Fossil? Ok aku terangkan kat korang semua tentang Jenama Fossil ni.

Ditubuhkan lebih daripada 30 tahun yang lalu, Fossil merupakan jenama dari Amerika yang menawarkan koleksi pakaian dan aksesori terutama sekali koleksi jam tangan.
Sehingga hari ini, Fossil semakin komited menghasilkan produk yang benar-benar berkualiti dan dikenali di seluruh dunia.
Di Malaysia sendiri, jenama ini amat diterima baik oleh para penggemar fesyen dan kini Fossil mempunyai beberapa cawangan di setiap pusat-pusat membeli-belah terkemuka di ibu kota.

Di antara produk Fossil yang paling diminati adalah KOLEKSI JAM TANGAN FOSSIL dan tahukah korang apakah sebab-sebab mengapa korang harus membeli jam tangan Fossil ??




Semua sedia maklum bahawa koleksi jam tangan Fossil adalah amat berkualiti dan dibuat dengan teliti. Segala material yang digunakan dalam proses pembuatan adalah yang terbaik demi memastikan jangka hayat yang lebih panjang.





Selain sentiasa memastikan kualiti produk yang terbaik, Fossil juga amat menekankan rekaan setiap jam tangan yang ditawarkan, dalam erti kata yang lain, setiap koleksi jam tangan Fossil adalah dihasilkan menepati citarasa korang.



Dan sebab ketiga adalah sememangnya Fossil merupakan satu jenama yang boleh korang percayai dan mempunyai reputasi yang baik. Oleh yang demikian, korang mempunyai banyak sebab untuk memilih jenama ini sebagai jenama kegemaran korang. Jadi, miliki seutas jam tangan Fossil hari ini juga dan rasai sendiri pengalaman korang bersama Fossil







Wednesday, September 9, 2015

Hore !! dah abis kem

Assalamualaikum

Alhamdulillah ... ahad tu dah abis kem Shumi dan Shamzi dengan jayanya dan ... selamat.
3 hari 2 malam, lamanya masa tu berjalan. Macam lambat tul masa tu berjalan. Mana tak balik2 tengok jam. 
Terasa sunyi bila Shumi dan Shamzi tiada di rumah. selalu ada jak bunyi dorang ketawa pastu bergaduh dan akhirnya menangis.
Aku dah macam kucing hilang anak, balik-balik jenguk bilik dorang. Belek-belek buku dorang atas meja. Apalah Umi ni, betullah kata Okje, cebeng betullah mak sorang ni.
Anak pegi dua malam je pun, aku dah rasa lain sangat.
 
Bukan aku jak pun cam kucing hilang anak, Babanya pun sama. Tak ada mood katanya. Balik-balik tidur. Nak tengok tv pun tak ada mood. Nak main Ps2 tu tak ada mood, tak ada kawan bergaduh. Selalu Baba main dengan Shamzi, pastu mesti bergaduh anak beranak tu. ala bergaduh manja gitu, Shamzi merajuk sebab Baba tak bagi dia menang.
 
Untuk hilangkan bosan dan sunyi kitaorang, maka keluarlah kami 3 beranak sabtu tu. Mula2 tu melawat kakak ipar yang admit kat hospital. Darah tinggi dan ada masalah buah pinggang. Alhamdulillah semalam dah keluar hospital dia.
Pastu jalan-jalan jap, pusing-pusing dalam kereta.
 
Kemudian aku dan Hubby tak boleh tahan dah ... jom kita 'cubuk' dorang Shumi dan Shamzi di kem. Hubby memang setuju. Kem dorang tu sebenarnya tak jauh dari rumah. Dalam 20 minit perjalanan kalau tak jammed.
Kawasan camping dan riadah ala ala kampung katanya.
 
Sesampai sana aku dah nampak Shamzi dan Shumi sedang duduk dalam kumpulan. Kita orang tengok dari jauh jak. Takut menganggu tumpuan dorang pula. Masa tu dorang sedang membuat latihan untuk malam kebudayaan katanya. Sedang nyanyi2.
pastu tu tak lama aku nampak dorang bersiap-siap untuk aktiviti memanah. Memang aku nampak dari gaya dorang Shumi dan Shamzi seronok jak. Mungkin ramai kawan-kawan.
 
Aku dan Hubby lega sedikit dan balik tak lama lepas tu. Dan nampak dorang anak-anak walau sekejap jak, terubat rasa rindu.
Memang nampak cam tak aci kan. 'tapuk-tapuk' tengok anak di kem. Tapi aku dan Hubby tak peduli. Pertama kali berpisah dengan anak cam tak keruan gitu. Mungkin esok-esok biasalah agaknya.
Dan malamnya tu, still sama juga. Terasa lain juga. Untuk cepatkan masa bergerak sebab excited nak ambil anak-anak esoknya tu, aku, hubby dan Damia keluar jam 9 malam tu, ke Tanjung Aru, layan ABC dan cendol. Konon lepak sana sejam pastu balik dan tido. hehe
 

Tengok dari jauh jak (^__^)
 
 
Ok tu je .. TaTa!
 
Note : Puan Blog nak outstation hari ni. So memang tak berapa nak jenguk bloglah minggu ni (macamlah sebelum ni pun rajin update blog .. hehe)
 


Friday, September 4, 2015

Kem Ekplorasi Iman dan Kepimpinan Pelajar : Pengalaman pertama kem untuk Shumi dan Shamzi

Assalamualaikum

Jumaat dah hari ni ... hati ni risau jak dari semalam. Bukan apa, anak-anak lelaki Umi nak pegi ke kem. 
Lama lagi tu 3 hari 2 malam, risaunya hati ini. Rasa macam 3 tahun pula dorang tinggal di kem tu.

Kem ?? Bukan kem tentera, kem budak sekolah je pun. Itu pun masih dalam kawasan yang sama juga, masih di Kota Kinabalu ni juga.
Tapi dah namanya kem, dorang kena tidur 2 malam di sana. Huhu
tu yang risau sangat ni, anak-anak Umi belum pernah berpisah dari Umi dan Baba.
sebelum ni semua Umi yang sediakan.
Mula hari ni, terpaksalah Shumi dan Shamzi berdikari. Huhu

Sebenarnya kem telah dianjurkan tahun lalu tapi dorang tak berkesempatan nak join. 
Umi tak benarkan, takut dan risau .. hehe
Tapi bila banyak dengar feedback yang baik daripada ibu bapa yang benarkan anak mereka ikut kem ni, so tahun ini dengan berat hati benarkan mereka.
Lagipun Babanya setuju dan galakkan, biar dorang belajar berdikari katanya.
Maklumlah budak-budak zaman sekarang ni manja ya amat. Beza sangat dengan kita dulu ... kecik2 dah tau buat kerja rumah dan uruskan diri, tak terlalu harapkan mak bapa.



Bukan main excited dorang Shumi dan Shamzi bila aku dan hubby benarkan.
Hari-hari dorang ingatkan untuk siapkam barang-barang yang perlu dibawa. 
Aku pula hari-hari pesan itu pesan ini, jaga diri, jangan pegi tempat bahaya, ikut arahan, ikut cakap cikgu .... bla bla bla
Aku rasa Shumi dan Shamzi dah khatam apa yang aku pesan tapi tetap aku nak ingatkan dorang.

Tadi angkat beg dorang masuk kereta cam sedih sangat. Dorang bukan main happy, Uminya ni yang emo terlebih cam anak2 nak belajar lama kat obersi ... isk isk isk

Semoga aktiviti kem dorang berlangsung dengan sempurna .. moga dorang pandai menjaga diri. 


Tuesday, September 1, 2015

Cemas : Gusi koyak Gigi dicabut!

Assalamualaikum

4 hari bercuti badan pun dah rasa lemau. 4 hari? A'a 4 hari, jumaat ambil annual leave, tambah sabtu, ahad dan isnin.
Tak pegi mana pun cuti ni, duduk rumah dan rehat. Tambah-tambah lagi dengan incident khamis lalu.
Aku terpaksa keluar awal dari tempat kerja setelah dapat message dari Hubby yang ketika itu berada di hospital.


Shamzi jatuh di sekolah. Hubby kirimkan gambar Shamzi yang sedang menggigit kain kasa agar pendarahan dapat dikurangkan. 
Aku terus call Hubby .. macam mana boleh jadi begitu, terukkah lukanya. 
Hubby kata Shamzi ditolak kawannya lalu jatuh dan terkena bucu meja. 
Cikgunya yang menelepon Hubby kerana panik melihat darah banyak keluar.
kata Hubby berkali-kali cikgu tu minta maaf sebab terlepas pandang kejadian tu.


Aku bergegas keluar office sebab nak ambil Damia. Dah lewat sebenarnya, selalunya Hubby yang ambil dalam jam 2 tetapi masa tu dah hampir jam 4. 
Hubby masih di hospital. Shamzi diperiksa dan terpaksa di x-ray takut ada yang patah di bahagian mukanya. 
Mujur cuma terkena di bahagian gusi. Alhamdulillah tiada kecederaan serius tetapi 2 batang gigi susu Shamzi di depan terpaksa dicabut agar dapat dijahit gusi yang koyak tadi. 
Shamzi juga terpaksa diberi suntikan tetanus sebab bucu meja tu adalah besi, takut berkarat dan memberi kesan mudarat yang lain.

Aku dan Damia tunggu Hubby balik. Sampai mereka di rumah aku bertanya Shamzi macam mana boleh terjatuh. Katanya kawan tarik tangannya dan tak seimbang lalu jatuh. Aku tanya samada dia bermain-main di kelas, Shamzi diam sahaja.
emm aku tahulah jawapannya tu. Aku bagitahu Shamzi yang ini sebagai pengajaran baginya. Shamzi angguk jak.
Tak pasti dia akan serik atau tidak, maklumlah budak-budak. Mana dapat menahan diri daripada bermain.

Shamzi .. Shamzi buat Umi dan Baba cemas sahaja. Pastu dia boleh buat relaks jak lepas balik hospital. Macam tak ada apa2 yang jadi padahal gigi depan dah rongak pastu ada jahitan lagi. Bertuah betul anak lelaki aku sorang ni.