Thursday, February 4, 2016

Amboi garangnya !

Assalamualaikum

sumber : google image


Aku ? Bukan ... aku ni nampak ja cam harimau depan anak2, marah bersungguh-sungguh. Suara siap ada high pitch lagi tapi dalam hati ada taman. 
Bak kata P Ramlee, act saja mau lebih. Dalam hati tu sayang. Siapa tak sayang anak kan.

Aku kalau bab garang dan tegas kat anak2 memang fail. Perasaan sayang dan kesian tu mengatasi segalanya. Cewah :P
Aku bila sedang marahkan anak tapi bila dorang dah buat mata bulat berkaca tu, memang tak sampai hati. Kesiannya anak umi ... kuikuikui

Tapi aku tau cara aku tu salah. Sayang anak jangan sampai anak naik kepala. Manja tak bertempat. Besar nanti akan menyusahkan mereka sendiri.
Mungkin sebab tu anak2 dikurniakan seorang baba yang garang dan tegas.
Ya .. hubby memang garang. Tegas. Nampak ja rupa lembut, kalau bersuara rasanya aku lagi yang kuat TAPI bila masuk bab mendidik anak-anak secara otomatiknya menjelma menjadi bapa singa ... garang yang amat.

Anak-anak dah dibagi jadual. Isnin hingga selasa langsung tidak boleh menonton tv. Tidur sebelum jam 10 setiap malam. 
Kerja rumah kena siapkan. Solat tak boleh tinggal. Anak-anak tak kusyuk semasa solat siaplah sedas rotan di tapak kaki. 
Anak-anak ketawa tak ingat dunia pun kena juga. Sia-sia belajar masa di sekolah katanya, ilmu hilang balik akibat ketawa berlebihan.

Hari tu aku nampak dia mengajar Damia membaca ... kesian aku menengo Damia.
Bukan apa Damia kalau dibandingkan dengan dua abangnya lambat sikit pandai membaca. 
Shumi dan Shamzi seawal 5 tahun dah boleh baca buku. 
Damia agak lambat ... mungkin sebab anak bongsu dan manja. Lebih banyak bermain. Uminya ni pun sama juga, manjakan Damia :D

Aku biarkan babanya mengajar. Aku pura2 sibukkan diri di dapur tapi pada masa yang sama curi-curi tengo gelagat dua beranak tu.
Damia dah meleleh air matanya sambil membaca. Aku perasan juga sesekali tu Damia tercari-cari aku sambil buat muka yang kesian. 
Memang sebenarnya tak boleh tahan tengo Damia dah menahan tangis camtu tapi demi kebaikan anak terpaksa ku tahan naluri keibuan tu.
Lagipun bukannya babanya nak dera anak pun, garang ja lebih. Itu pun sebab nak mengajar. Kalau nak mengharapkan uminya ni, mungkin anak-anak makin liat .. sikit-sikit uminya kesian tak bertempat.

Aku cuba nak ubah cara aku tapi memang tak boleh. Nak garang dan tegas macam mana pun tetap tak jadi apa-apa pun.
Aku bersyukur diberikan pasangan yang tegas dalam mendidik anak-anak.

Tapi kan walau segarang mana pun hubby bila tiba hujung minggu, masa tu dia akan berubah menjadi seorang baba yang sangat ceria ... hujung minggu kan waktu bersama keluarga.
Masa ni kami akan luangkan masa bersama anak2, menonton tv dan biarkan anak2 bermain permainan kesukaan mereka.

Garang baba garang bertempat, demi kebaikan anak2.

Semoga anak-anak kami dan kita semua membesar dengan sihat serta berjaya di dunia dan akhirat ... amin

Sekian.
umi yang garang tapi dalam hati ada taman :P






Wednesday, February 3, 2016

Blog tinggal kenangan ?

Assalamualaikum

Tak nyorok mana pun ... ni nak jawab pertanyaan si Okje tu. Mentang2lah aku pulun komen semua entri dia tetiba keluar soalan camtu jam 10 malam ... :P

Azam awal tahun hari tu kononnya rajin update blog, ni baru setengah bulan Jan lalu ... blog dah sunyi sepi lagi. 
Ish ish ish. Ni yang malas nak berazam, nanti orang cop kita hangat2 taik ayam je.

Idea bila malas dan sibuk datang mencurah2 tapi bila ko dah rajin update, terus blur. Tak tau nak tulis apa.
kalau ikut hati kira nak tinggalkan kenangan ja blog ni tapi bila dah baca balik entri tahun2 sudah cam best pula. Teringat semula kisah2 kami anak beranak. Almaklumlah cerita blog tentang aku dan family ja.

Kadang2 tu bila aku bagi anak2 baca, dorang tersenyum ja. Nak2 bila baca komen orang tentang dorang. Malu2lah tu bila dipuji.

Hubby pun dah berapa kali tanya, hari ni ada cerita baru kah? A'a korang jangan tak tau, hubby aku salah seorang pembaca setia blog ni. Sebab tu aku jarang puji hubby dalam blog ni, karang kembang setaman pula orang tu, payah aku nak kempiskan balik .. hehe

So pikir punya pikir ... blog belum jadi kenangan lagi. Tetap akan diteruskan juga. Update 2 3 ayat sehari pun bolehlah kan. Pastu tempek gambar banyak2 :P

Ni aku nak tempek gambar limited edition kami sekali lagi. Tapi yang ni ada versi inteprem. Alang2 dia nak inteprem, kasi pemes terus masuk dalam blog.