Monday, January 16, 2017

Jom Makan Lokan Panggang

Assalamualaikum

Rasanya semua dah tahu tentang keenakkan lokan panggang di gerai Jalan Sulaman-Tuaran, Kota Kinabalu ni.  
Rata-rata yang berkunjung ke Kota Kinabalu, tidak akan melepaskan peluang untuk merasa sendiri LOKAN PANGGANG + KELAPA BAKAR serta puding kelapa yang sejuk dan segar tu.

Aku ni nama ja duduk kat KK tapi percaya atau tidak ni pertama kali aku merasa sendiri keenakkan lokan panggang yang disebut-sebut orang tu. Nak kata jauh, jalan ni yang selalu kami lalu kalau nak balik kampung. Memang singgah juga sebab nak beli puding kelapa tapi lokannya tak pernah pula terpikir nak cuba makan. 
Hubby dah dua kali makan lokan ni tapi tu masa lepak dengan kawan-kawannya. Sedap katanya. Pastu terbaca pula blog kawan-kawan yang dah merasa sendiri lokan panggang ni, katanya makan sekali pasti nak lagi.

So cam rugi pula kalau aku tak cuba try test sendiri benda ni kan ...


 Jom makan Lokan Panggang katanya ... ni tagline salah satu gerai yang menjual lokan panggang dan kelapa bakar di Jalan Sulaman-Tuaran. Banyak gerai sebenarnya kat tempat ni, tinggal korang nak pilih ja mengikut citarasa selera masing-masing. 


Ni set lokan yang kami order. Yang ni lokan saiz sederhana, harga dalam RM15.00 sedulang. Kalau nak kuantiti banyak sikit tapi saiz kecik2lah, harga dalam RM13.00 sedulang.


Damia bukan main lagi tak sabar nak mengetest. Maklumlah pertama kali nampak benda ni. Budak yang semakin sihat dan sado kat belakang tu sedang tekun makan lokan panggang.


Macam nak buat eksperimen pula si Damia ni. Asyik betul dia meneliti rupa bentuk lokan panggang tu ...


Aku makan memang serius sebab nda mo diganggu. Maklumlah nak menghayati kesedapan makanan tu. 


Lokan panggang ni kalau dimakan terus memang sedap sebab semasa dipanggang tu, dorang dah bubuh ramuan kat atas lokan tu. Tapi kan kalau dicicah-cicah dengan sambal yang telah disediakan di atas setiap meja di gerai tu, ya ampun ...... sedap bangeeeetttt!


Sambil makan lokan panggang, sambil minum air kelapa muda. Segar terus anak tekak. Actually menu utama di gerai ni selain dari lokan panggang adalah kelapa bakar. Tapi malam tu tak dapat nak merasa sebab dah sold out .. so minum je lah air kelapa tu. Ko tengo bukan main lagi Damia gigih mengorek isi kelapa tu. 


Nasib baik ada abang Shumi yang sado tolong adik korek isi kelapa tu ...


Sementara 3 orang kat belakang tu 'mengerjakan' lokan panggang ... Shamzi jadi model lokan sekejap. Rugi Shamzi bah nda pandai makan lokan ni hehe. Hubby jangan ditanya, cuma makan seekor dua ja, pastu stop. Orang nak maintainkan badan lah katakan. 


Bagi yang nak tahu macam mana nak bakar lokan panggang ni .... ni hah, hubby sempat menyiasat kat dapur belakang gerai dorang. Lokan-lokan ni semua dipanggang atas zink dan masa panggang tu dorang curah-curahkan lah perisa special dorang yang menambahkkan keenakkan lokan panggang tu. 

So yang berkunjung ke Sabah tu, khasnya kat area KK ni ... korang jangan lupa ke gerai lokan panggang ni ... korang cuba try test sendiri keenakkannya ye. 



7 comments:

  1. waaaa...xpenah mkn lokan panggang...mesti sedpp...penah mkn rendang lokan jee

    ReplyDelete
  2. alaaaa kenapa buat kita terliur niiii..kejam nyerrr!

    ReplyDelete
  3. naik suda harga tu kak..dlu yg kecik rm12 jak

    ReplyDelete
  4. Ok..x leh tahan tgok..one fine day kena serbu...sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  5. Teringin nak ke Sabah tp entah bilalah agaknya Mia.
    Ohhh makan gitu aje ke Mia tak payah dengan nasi ye

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!