Saturday, May 27, 2017

Apa Yang Mak-Mak Fikirkan Sebelum Tidur ?

Assalamualaikum

Hai Korang ! Salam 1 Ramadan.

Wanita lebih banyak berfikir ?? emmm mungkinlah. Ini ikut pengalaman Kmia sendiri lah. Perempuan ni kalau korang nampak diam sahaja walaupun ada sesetengah yang mulut kepoh cam joyah! Kmia tak tergolong ye hehe Ya memang mostly perempuan bila buat kerja ke apa ke, diam je, khusyuk semacam je, nampak tenang je TAPI dalam hati siapa yang tahu. Di luar tenang tapi dalam hati sedang gundah gulana .. cewah!
Banyak benda yang sedang difikirkan.

Bukannya banyak masalah tapi memang sifat azali perempuan tu sendiri. Lagi-lagi yang dah berumahtangga dan beranak pinak cam Kmia ni. Mak-mak di luar sana tentu setuju kan.
Mak-mak ni celik mata je, terus terfikir hari ni anak-anak nak breakfast apa? .. pegi sekolah nak bawa bekal ke tidak? Kalau bawa bekal, nak bekalkan apa?
Suami pula nak breakfast kat rumah ke tidak? Suami nak pakai baju kerja yang mana satu?
Kalau mak-mak yang berkerja, fikir lagi, hari ni mo pakai baju apa? tudung yang mana satu? tudung bawal ke atau yang sarung terus? Mana satu sandal nak guna ni? Handbag nak guna mana satu? hah yang ni kalau mak-mak tu terlalu banyak koleksi handbag, Kmia punya handbag selagi tak rosak, selagi tak koyak, itulah yang dibawa ke hulu ke hilir kihkihkih.

Itu kalau yang berkerja, kalau yang suri rumah sepenuh masa, lepas hantar anak-anak ke sekolah terus terpikir hari ni masak apa untuk makan tengahari? kalau masak ni, bahan-bahan cukup ke? sempat ke nak ni kalau nak ke pasar ke supermarket? Kain baju semalam dah jemur ke?
Baju dah iron ke? Bila dah siap masak tengahari ... terus termenung, nak makan apa minum petang ni? Malam nanti nak masak apa untuk anak-anak dan suami?
Bla Bla Bla .. banyak sangat mak-mak punya pikiran ni, penat Kmia mo tulis hehe

Dia tak stop situ je, sebelum tidur sempat lagi mak-mak ni berfikir, esok nak buat apa?? padahal dah tau pun rutin hariannya tapi tetap nak pikirkan juga ... hehe
Atau mungkin ada yang kita tak tahu kan apa yang mak-mak lain fikirkan. Mungkin ada yang sedang fikirkan  APA YANG MAK-MAK FIKIRKAN SEBELUM TIDUR ini .. emmm




Image from Google





Note : Sempena Bulan Ramadan yang mulia ini, mula dari hari ni dah tak bahasakan diri sebagai 'aku'. Panggil je Kmia ... singkatan untuk Kak Mia hehe. Ok bai!






Friday, May 26, 2017

KOMUNITI SABAHAN BLOGGER | KENALI BLOGGER DARI SABAH

Assalamualaikum

Hi korang! Aku mula berblog pada tahun 2007 .. Aaapa !!!!! lamanya sudah. Sudah 10 tahun. Sudah super senior gitu. Bila aku baca entri pertama aku balik, hahaha bikin malu. Bikin panas pun ada. Malu-malu kucing punya entri, nda tau apa yang mo dikasi cerita.


Tajuk post 'Pertama Kali' .. rasanya ni post syok sendiri, sendiri tulis sendiri baca 😝



Tapi waktu tu blog-blog ni rasanya belum lagi berapa nak pemes cam sekarang. Masing-masing berlumba nak ada blog. Dulu blog tidak berapa digunakan sebagai medium pengiklanan. Kebanyakkan blog hanya untuk sebagai diary alam maya. Tulis2 post SS .. samalah macam aku hinggalah 2 tahun kemudian baru tahu apa itu Nuffnang. Ikut kawan lain register Nuffnang tapi sangatlah tidak menberangsangkan. Blog sendu memanglah tak ada hasilnya.
Lepas 2 tahun berblog, pembaca blog pun tak ada, terus sunyi sekejap. Tapi tak tahu, tahun 2009 aktif kembali. Kali ni dah mula ramai pembaca blog tapi kebanyakkannya dari sebelah semenanjung.

Blogger dari Sabah mungkin ada tapi jarang-jarang terserempak semasa blog walking. Jika terjumpa, memang aku terus masukkan dalam list, tapi kebanyakkannya dah sepi sekarang. Kawan-kawan aku dulu yang perkenalkan blog dulu pun dah lama terkubur blognya. Kira terasa bersendirian lah kononnya aku blogger dari Sabah.


Tahun lalu ada juga blogger yang ambil inisiatif macam nda betul ja aku eja ni untuk kumpulkan semua blogger sabahan tapi mungkin sebab masing-masing sibuk, terus group tu jadi sunyi dan sepi.
Dan tahun ni ada adik-adik blogger yang juga berasal dari Sabah bersemangat untuk kumpulkan kembali semua blogger sabahan dan terhasilnya KOMUNITI SABAHAN BLOGGER.
Menggunakan Tagline #dibawahbayukamibersatu dan di bawah ni adalah Logo rasmi Sabahan Blogger


Community

List Sabahan Blogger !

1. http://shumie-dz.blogspot.com
2. www.unnianje.com/
3. www.rahmadgraphic.my
4. www.kisahemasputih.com
5. www.ecadwinkyasha.com
6. http://dapurjirankuberasap.blogspot.com
7. www.jun-zie.com
8. http://msvelentine.blogspot.my
9. http://blogashalya.blogspot.my
10. http://anumabdullah93.blogspot.com
11. http://lizaizara.blogspot.my
12. http://sukasukasurirumah.blogspot.my
13. www.opzzpinky.my
14. http://nnizati.blogspot.com
15. www.dayverampas.com
16. http://nourayuadieb.blogspot.com
17. http://hunyieda.blogspot.com
18. http://hidayah97-bittersweet.blogspot.my
19. www.kakgojes.com
20. http://mrsyatie.blogspot.com
21. www.dedauncomel.com
22. www.elihjapahar.com
Kredit untuk Eca untuk Tagline Komuniti Sabahan Blogger dan Rahmad untuk Logo Rasmi Sabahan Blogger.
So sapa-sapa Sabahan Blogger  yang terlimpas di sini, sila-silalah komen url korang dan list akan di update dari masa ke semasa.


Ok bai!









Tuesday, May 23, 2017

Yang lahir di bulan April!

Assalamualaikum

Ni cerita terobak | kisah bulan april yang lalu. Sebab puan blog ni sangat malas nak update blog so cerita banyak yang tertunda-tunda. 

Korang dalam family mesti ada yang celebrate birthday dalam bulan yang sama kan. Ataupun yang paling best kongsi tarikh hari lahir yang sama 😁

Aku, hubby dan Damia kongsi bulan kelahiran yang sama iaitu bulan oktober. Jimat kalau celebrate birthday sama2 tapi selalunya aku dan hubby tak berapa nak sambut birthday, hanya hari lahir Damia yang kami raikan. Shumi pula birthday bulan Februari dan Shamzi 30 Jun. Nampaknya tahun ni birthday Shamzi meriah sebab ada ketupat dan rendang .. hehe

Berbalik pada kisah bulan April lalu .. kitaorang sambut birthday Mak, Kakak dan anak buah, Yus (anak kepada adik). Kesemuanya lahir dalam bulan yang sama, kakak dan Yus pula kongsi tarikh yang sama 27 April. 
Kitaorang buat makan2 simple ja, yang bestnya semua adik beradik kami dapat berkumpul sekali.


Kakak, Yus dan Mak. Semua lahir bulan April.


Simple-simple ja janji semua happy! 😁


Satay yang aku tapau dari pasar malam Kota Belud. Laku keras hari tu sebab sedap 😉


Mak bersama cucu-cucu kesayangan, lengkap kesemuanya. 3 anak lelaki dari kakak, dari aku 2 lelaki, sorang perempuan dan 3 anak lelaki dari adik. 9 kesemuanya, 8 cucu lelaki dan tersangkut seorang cucu perempuan 😅










Monday, May 22, 2017

Cara untuk bantu anak-anak sukar buang air besar

Assalamualaikum

Hi korang.

Anak sukar nak O O .. najis keras sangat, susah nak keluarkan. Korang yang mak-mak tentu memang pernah alami situasi camni kan.
Kesiannya bila tengok anak berkerut muka, kemudian dibasahi oleh peluh sebab meneran. Kadang-kadang sampai menangis.
Pastu mulalah panik terutama yang baru bergelar ibu cam aku jugalah dulu .. call mak, tanya macam mana nak buat.

Mak pun mulalah bagi segala petua turun temurun nenek moyang segala. Yang pertama mak suruh buat, tukar susunya tu nak .. nda kali ngam tu susu sama dia, bikin keras t***nya ja. Ni selalunya bagi anak yang masih peringkat baby2 lagi.
Kalau yang dah umur 2 3 tahun tu mesti mak suruh beri makan buah dan sayur banyak-banyak, Pastu jangan lupa bagi minum air masak cukup2.
Kalau anak tu penggemar buah dan sayur memanglah tak jadi masalah tapi dapat ko anak yang tak makan benda tu semua, hah! cam mana ko mo buat tu.

Kadang-kadang tu bila dah tahap tak boleh nak buat apa sudah, tambah-tambah lagi anak ko dah seminggu tak membuang, memanglah sangat merungsingkan. Sudahnya memang ke hospitallah jawabnya. Minta nasihat daripada yang lebih pakar.

Sumber : indeksmedia.com

Tapi kan selain daripada petua dan cara-cara tu semua, sebenarnya masih banyak tips lagi yang korang boleh cuba jika anak-anak menghadapi masalah sukar buang air besar ni. Semua tu korang boleh baca di 11 CARA UNTUK BANTU ANAK YANG SUKAR BUANG AIR BESAR

Harap ianya sedikit sebanyak membantu masalah yang korang hadapi. Ok bai!

 

Saturday, May 20, 2017

Tebus Ganjaran di Astro Circle !

Assalamualaikum


Ganjaran di Astro Cirle ? Rasanya ramai dah tahu yang kita boleh menggunakan Points bil Astro kita untuk menebus ganjaran di Astro Circle ... cam korang tebus Bonus Link tu ..
Aku hari tu dah tebus sebiji bantal cushion dan juga bola sepak mini dari Astro Circle ni. Kemudian kumpul kembali points bil dan semalam dah selamat menebus 2 barang lagi :P



Astro Circle 24 x 8 Panelled Umbrella

dan juga

Astro Circle Pouch (Black)



Ok lah kan ... bukan nak kena bayar pun. Korang pilih-pilih ja barang kemudian tebus. Boleh lah juga hilangkan sakit hati sedikit bayar bil Astro yang semakin hari semakin naik tu ... upppss!
Kalau lah pihak Astro terbaca post ni, ni teguran ikhlas dari pelanggan mu .. tolongnya jangan ulang siar rancangan .. naik muak pula kita menontonnya.

Oklah tersasar sikit dari cerita asal. Ada yang tertanya-tanya macam mana nak tebus ganjaran ni. Senang ja, pertama korang check kat bil Astro korang, ada ke tertulis di sana 'mata ganjaran terkumpul' atau points. Jika ada, korang boleh register kat Astro Cirle dan login. Kemudian pegi ke Redemption Catalogue, korang pilih mana yang berkenan dan sesuai dengan jumlah points terkumpul korang ... bila dah puashati, tekan redeem now, lengkapkan alamat penghantaran dan submit! barang akan sampai dalam seminggu (yang ni ikut pengalaman pertama aku masa tebus dulu tu lah .. tak sampai seminggu, barang dah sampai).

Senang kan .. ok bai.


Note : Entri free bukan berbayar :P