Monday, May 22, 2017

Cara untuk bantu anak-anak sukar buang air besar

Assalamualaikum

Hi korang.

Anak sukar nak O O .. najis keras sangat, susah nak keluarkan. Korang yang mak-mak tentu memang pernah alami situasi camni kan.
Kesiannya bila tengok anak berkerut muka, kemudian dibasahi oleh peluh sebab meneran. Kadang-kadang sampai menangis.
Pastu mulalah panik terutama yang baru bergelar ibu cam aku jugalah dulu .. call mak, tanya macam mana nak buat.

Mak pun mulalah bagi segala petua turun temurun nenek moyang segala. Yang pertama mak suruh buat, tukar susunya tu nak .. nda kali ngam tu susu sama dia, bikin keras t***nya ja. Ni selalunya bagi anak yang masih peringkat baby2 lagi.
Kalau yang dah umur 2 3 tahun tu mesti mak suruh beri makan buah dan sayur banyak-banyak, Pastu jangan lupa bagi minum air masak cukup2.
Kalau anak tu penggemar buah dan sayur memanglah tak jadi masalah tapi dapat ko anak yang tak makan benda tu semua, hah! cam mana ko mo buat tu.

Kadang-kadang tu bila dah tahap tak boleh nak buat apa sudah, tambah-tambah lagi anak ko dah seminggu tak membuang, memanglah sangat merungsingkan. Sudahnya memang ke hospitallah jawabnya. Minta nasihat daripada yang lebih pakar.

Sumber : indeksmedia.com

Tapi kan selain daripada petua dan cara-cara tu semua, sebenarnya masih banyak tips lagi yang korang boleh cuba jika anak-anak menghadapi masalah sukar buang air besar ni. Semua tu korang boleh baca di 11 CARA UNTUK BANTU ANAK YANG SUKAR BUANG AIR BESAR

Harap ianya sedikit sebanyak membantu masalah yang korang hadapi. Ok bai!

 

7 comments:

  1. biasa buat urut perut dengan minyak angin dan bagi kata-kata semangat masa nak kuarkan poop tuh..huhuhu....

    ReplyDelete
  2. memang kesian kalau anak2 susah nak buang air besar..mak yang sedih tengok anak

    ReplyDelete
  3. aah besa punca mesti dr susu kan mak2 suspek. apa pun punca sembelit ank2, kena bg biasa dorg mkn buah2 yg mlawaskan sistem pencernaan. Insyallah mslh sukar buang air besar dpt dielakkan atau dikurgkn =)

    ReplyDelete
  4. Kesian betul tgok budak yang sembelit ni, menangs ja...nice sharing.

    ReplyDelete
  5. Bukan setakat budak-budak, kalau kita yang dah tua ni sembelit pun siksa rasanya. Nasib baiklah anak-anak saya walaupun cerewet makannya, takda masalah nak membuang. Kalau tidak, mahu emak mereka yang over-over tension nanti.

    ReplyDelete
  6. Kalau kita yg kena pun dah rasa derita, apatah lagi budak budak.Nasiblah anak anak dah besar semuanya Mia. Kuranglah sikit bebanan mak bapak hihihi....

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!